Hlavní obsah

Poslední bitva o Mosul. Vstříc vyrážejí sebevražedné atentátnice Islámského státu

Téměř dobytý Mosul okem dronuVideo: Ruptly

 

Reklama

Iráčané odhadují, že se jim podaří dobýt Mosul během několika dnů. Proti vojákům stojí kromě hrstky odhodlaných bojovníků Islámského státu také sebevražedné atentátnice.

Článek

Iráčtí vojáci, kteří v Mosulu dobývají poslední část města kontrolovanou Islámským státem, se v pondělí střetli se sedmi sebevražednými atentátnicemi. Ty se před nimi vyhodily do povětří. Kolik obětí na životech si pondělní útoky vyžádaly, zatím není jasné, podle armádního zdroje však přišel o život jeden irácký voják a dalších několik lidí bylo zraněno. S odvoláním na zdroje v irácké armádě o tom informovala agentura AP.

„Sedm sebevražedných atentátnic přišlo k našim vojákům, ti je ale naštěstí zastavili. Některé ženy se odpálily před prchajícími rodinami. Je to zlá a zbabělá snaha teroristů zabít co nejvíce vojáků a civilistů," řekl podplukovník Salám Husajn s tím, že většinu sebevražedných útočníku IS, kteří ve městě zůstávají, tvoří ženy. Seržant Alí Abdalláh Husajn řekl, že si útoky sebevražedných atentátnic v Mosulu vyžádaly život jednoho vojáka a dalších několik lidí zranily.

Po týdnech vytrvalých bojů se území ovládané IS rychle zmenšuje. Podle odhadů seržanta Husajna IS kontroluje už jen zhruba jeden kilometr čtvereční mosulského Starého města. Irácká armáda odhaduje, že zvítězí do několika dnů.

Ofenzivu za znovudobytí Mosulu zahájila irácká armáda loni na podzim. Od poloviny června se snaží dobýt Staré město, které je poslední čtvrtí v Mosulu, jež má pod kontrolou IS.

Jak to aktuálně ve zničeném městě vypadá, se podívejte v úvodním videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované