Hlavní obsah

Írán chce kvůli výhrůžkám USA vojensky chránit své tankery s ropou

Írán chce volný pohyb svých ropných tankerů po obchodních stezkách zajistit vojenskou ochranou.Video: Lukáš Marek, AP, Reuters

 

Reklama

Íránské ozbrojené složky mají bránit ropné tankery. Jde o reakci na prohlášení Spojených států, které varovaly všechny státy před poskytnutím kotviště a volného průplavu íránským tankerům.

Článek

Íránské námořnictvo prohlásilo, že je připravené chránit tankery a zajistit jim bezpečné proplutí vodními cestami. Reagovalo tak na prohlášení USA, že íránské tankery jsou plovoucím rizikem pro kohokoliv, kdo je nechá kotvit nebo volně proplout kanálem cestou od Suezského průplavu až k Malackému průlivu mezi Malajsií a Sumatrou.

Podle Washingtonu by to znamenalo porušení amerických protiíránských sankcí a mohlo by to vést nejen k pokutám, ale i ke „katastrofálním hospodářským a ekologickým škodám“, pokud by došlo k nehodě.

Americké ministerstvo zahraničních věcí podle agentury AP v tomto smyslu varovalo globální rejdařské a pojišťovací společnosti. Zvláštní americký zmocněnec pro Írán Brian Hook prohlásil, že pokud velké pojišťovací firmy odepřou íránským plavidlům pojištění, budou tankery nuceny obrátit se k domácím íránským pojišťovnám neschopným vzniklé škody uhradit.

Trumpova administrativa obnovila sankce na íránskou ropu poté, co USA odstoupily od jaderné dohody z roku 2015. Podle ní měl Írán výměnou za zrušení sankcí skončit s vývojem jaderných zbraní. Sankce Spojených států vešly v platnost začátkem listopadu.

Kromě ropy se americké sankce týkají i íránského bankovnictví, lodní i letecké dopravy a energetiky.

Reklama

Související témata:

Doporučované