Hlavní obsah

Írán odpálil rakety na americké vojáky v Iráku. Trump zareaguje odpoledne

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident Donald Trump přispěl k eskalaci konfliktu na Blízkém východě zabitím íránského generála Kásima Solejmáního.

Reklama

Počet obětí a množství škod zatím Američané neuvedli. Trump se k útoku chystá vyjádřit ve středu ráno washingtonského času.

Článek

Írán zahájil útok na americké síly v Iráku, informovala v noci na středu americká armáda. Teherán podle ní odpálil více než tucet balistických střel z íránského území na nejméně dvě irácké základny s vojáky koalice vedené Spojenými státy.

Pentagon potvrdil, že terčem útoku se staly letecká základna Ajn al-Asad západně od Bagdádu a základna v Irbílu na severu Iráku. Íránské revoluční gardy uvedly, že jde o odplatu za zabití íránského generála Kásima Solejmáního. Oficiální informace o případných obětech a rozsahu škod způsobených útoky zatím nejsou k dispozici.

Íránská státní televize předtím informovala, že Írán odpálil na americká zařízení v Iráku včetně letecké základny Ajn al-Asad „desítky“ raket typu země–země.

Americký prezident Donald Trump ohlásil, že se k útoku vyjádří ve středu ráno východního času. To odpovídá odpoledním hodinám SEČ.

„Všechno je v pořádku! Z Íránu byly odpáleny rakety na dvě vojenské základny v Iráku. Počet obětí a rozsah způsobených škod se vyhodnocuje. Zatím je to dobré! Máme nejmocnější a dobře vybavenou armádu kdekoliv ve světě, suverénně! Vyjádřím se zítra ráno,“ napsal Trump na Twitteru v noci na středu.

Americko-íránské vztahy a celkovou situaci na Blízkém východě v posledních dnech značně vyhrotilo zabití íránského generála Solejmáního při pátečním americkém útoku poblíž bagdádského letiště. Írán Spojeným státům sliboval tvrdou odplatu.

Íránské revoluční gardy podle agentury AP varovaly USA a jejich spojence v regionu před odvetnými údery za raketový útok v Iráku, který podle nich byl odplatou za zabití Solejmáního. Americký ministr obrany Mark Esper několik hodin před útokem, který byl zahájen kolem 1:30 místního času, prohlásil, že Spojené státy by měly očekávat odplatu ze strany Íránu.

Americký prezident Donald Trump zároveň varoval, že jakýkoli íránský útok na americká zařízení nebo občany bude mít za následek tvrdou americkou reakci.

„Varujeme všechny spojence Američanů, kteří poskytli své základny jejich teroristické armádě, že jakékoli území, z něhož vzejdou agresivní činy vůči Íránu, se stane terčem,“ varovaly gardy a pohrozily také Izraeli. Gardy rovněž vyzvaly Washington, aby stáhl všechny své vojáky rozmístěné v sousedství Íránu.

„Je jasné, že tyto rakety byly odpáleny z Íránu,“ uvedl v noci na dnešek mluvčí Pentagonu Jonathan Hoffman. „Zatímco vyhodnocujeme situaci a naši reakci, podnikneme všechny nezbytné kroky k ochraně a obraně amerických vojáků, partnerů a spojenců v regionu,“ ujistila americká armáda.

Základna Ajn al-Asad, na níž jsou umístěny i americké síly, byla „zcela zničena“, tvrdí Íránské revoluční gardy. Podle íránské televize Teherán hrozí „ještě ničivějšími odpověďmi“ v případě nového amerického útoku.

„Pracujeme na vyhodnocení prvních škod způsobených konfliktem,“ řekl mluvčí Hoffman.

Podle agentury AFP dopadlo na základnu Ajn al-Asad nejméně devět raket, podle zdrojů agentury Reuters nejméně sedm. Televize Al-Majádín uvedla, že nad základnou přelétávaly americké vrtulníky a byly slyšet sirény. Po nejméně dvojím útoku byl na základně vyhlášen poplach.

Íránské revoluční gardy označily útok na základnu „obsazenou Američany“ za „naprostý úspěch v každém ohledu“.

Podle nejmenovaného zdroje, který agentura Reuters potvrdila, zatím nejsou k dispozici žádné informace o případných obětech nebo škodách způsobených útokem.

Reklama

Doporučované