Hlavní obsah

Írán přišel o otce jaderného programu. Zabili ho, když jel v autě

Foto: Profimedia.cz

Íránský ajatolláh Alí Chámeneí přišel o další výraznou figuru svého režimu.

Reklama

Letošek začal atentátem na velitele íránských elitních jednotek Kásima Solejmáního. Zabitím dalšího vysoce postaveného íránského představitele pak skončí. Írán dnes potvrdil zprávy o zabití „otce jaderného programu“.

Článek

„Mohsen Fachrízádeh, vědec v oblasti jaderné energie, byl zavražděn teroristy nedaleko Teheránu,“ oznámila dnes agentura Tasnim, která má blízko k Íránským revolučním gardám. Zprávu potvrdila i polooficiální agentura Fars.

Fachrízádeh je v islámské republice ctěnou osobností – je považován za otce tamního jaderného programu. V minulosti byl také brigádním generálem Íránských revolučních gard.

Podle televize byl zabit při výbuchu nálože, když jel v autě. Na místě se ale údajně ozývaly také výstřely. Spolu s vědcem zemřely při atentátu ve městě Damavand další tři nebo čtyři osoby.

Blízkovýchodní novináři zdůrazňují, že Fachrízádeha zmínil v roce 2018 izraelský premiér Benjamin Netanjahu, jenž o něm mluvil jako o řediteli íránského jaderného programu. Právě agenti izraelského Mosadu jsou podle Íránců za atentát odpovědní – Mosad už v minulosti několikrát provedl utajené operace na likvidaci íránských jaderných expertů.

Proti íránské jaderné infrastruktuře provedl i několik kybernetických útoků ve snaze zabránit nepřátelské zemi získání atomové zbraně. Írán nicméně tvrdí, že veškeré jeho jaderné aktivity jsou vedeny mírovými úmysly a že se o sestrojení atomové bomby nesnaží.

Atentát na prominentního vědce přichází ve chvíli, kdy se mluví o možném návratu k mezinárodní dohodě o íránském jaderném programu, známé pod zkratkou JCPOA. Tu uzavřelo v roce 2015 s Íránci mezinárodní společenství a podle Mezinárodní agentury pro jadernou energii Íránci od té doby své závazky plynoucí z dohody dodržovali.

Dohodu ale ostře kritizoval Izrael a po nástupu Donalda Trumpa i Spojené státy. Terčem kritiky byl mimo jiné fakt, že se dohoda nezabývala vývojem dalších íránských zbraní, zejména programu balistických raket. Trumpova administrativa ji jednostranně vypověděla a na Írán uvalila další ekonomické sankce. Teherán nyní své závazky nedodržuje a prudce zvýšil množství obohaceného uranu.

USA v roce 2008 na Fachrízádeha uvalily sankce a loni je rozšířily na organizaci, kterou vedl. Zabývala se raketovou technologií. V Íránu je označovaná zkratkou SPND.

Reklama

Doporučované