Hlavní obsah

Írán také vyzkoušel novou raketu. Unese několik hlavic a má naštvat Trumpa

Záběry státní íránské státní televize z pátečního testu rakety ChoramšárVideo: AP

 

Reklama

Záběry úspěšného testu rakety typu Choramšár odvysílala íránská státní televize.

Článek

Írán oznámil, že úspěšně vyzkoušel novou balistickou raketu typu Choramšár. Podle zprávy státní televize má testovaná střela dolet 2000 kilometrů a může nést několik hlavic.

Test doplnil íránský prezident Hasan Rúhání prohlášením, že hodlá pokračovat ve svém balistickém programu a posílí své vojenské schopnosti navzdory tlaku Spojených států.

„Posílíme naši obranu a vojenské schopnosti... Ať už se vám to bude líbit, nebo ne," řekl Rúhání, který tak podle agentury AP narážel na projev amerického prezidenta Donalda Trumpa na zasedání Valného shromáždění OSN.

Video: Trumpův projev na Valném shromáždění

Trump hovoří v OSN.Video: Seznam Zprávy

Trump v projevu označil Írán za „zkorumpovanou diktaturu”, jež se z prosperujícího státu změnila v hospodářsky rozvrácenou oblast, jejímž hlavním vývozním artiklem je násilí. Režim v Íránu je podle Trumpa vražedný a destabilizuje svět.

Americký prezident Donald Trump při své předvolební kampani mimo jiné ostře napadal dohodu, kterou Írán v roce 2015 podepsal s USA, Ruskem, Čínou, Británií, Francií a Německem. Írán se v ní zavázal k omezení svého jaderného programu výměnou za zrušení hospodářských sankcí. Trump označoval tuto dohodu za nejhorší, jaká kdy byla podepsána, a hrozil, že ji nechá zrušit. V úterý na zasedání Valného shromáždění OSN tento názor v zásadě zopakoval.

Video: Trump proti Kimovi

Přestřelku silných výroků mezi Trumpem a Kim Čong-unem sleduje celý svět.

Reklama

Související témata:

Doporučované