Hlavní obsah

Ivermektin se nebude používat plošně. Sám bych ho nebral, řekl ministr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Experimentální lék ivermektin, který se zvažuje jako možný lék na covid-19, není možné používat plošně.

Lék ivermektin může být spojen s poškozením některých orgánů a je třeba s ním nakládat jako se zatím neschváleným lékem, uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Článek

Experimentální lék ivermektin, který se zvažuje jako možný lék na covid-19, není možné používat plošně. Může být spojen s poškozením některých orgánů a je třeba s ním nakládat jako se zatím neschváleným lékem, řekl v neděli v Otázkách Václava Moravce ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Uvedl, že o nákupu léku ivermektin se dozvěděl až ve chvíli, kdy už v České republice byl. Několik desítek tisíc balení za 15 milionů korun pomohl do Česka z Bulharska dovézt Andrej Babiš.

„Nebylo to zakoupeno Ministerstvem zdravotnictví, ministerstvo nezaplatilo tuto částku. O tom, že je v České republice, jsem se dozvěděl v době, kdy v České republice byl. Toto není akce primárně Ministerstva zdravotnictví,“ řekl Blatný.

Varoval před tím, aby se lidé k ivermektinu, který se za běžných okolností používá k léčbě parazitů u zvířat, upínali jako k léku na covid.

Ministerstvo užití léku povolilo pouze v nemocnicích. „Já bych si ivermektin nevzal. Dávky používání v případě covidu jsou několikrát větší, než je jeho původní indikace, můžou být spojeny s postižením jater a ledvin. Je potřeba to hlídat a kontrolovat,“ uvedl Blatný.

Ivermektin je přípravek proti parazitům, který se používá převážně u zvířat. V ČR není registrovaný. Část lékařských kruhů uvádí, že ivermektin pomáhá pacientům s koronavirem s těžším průběhem. Nemocnice u svaté Anny v Brně v uplynulém týdnu dostala 10 000 balení. Už od listopadu lék vyzkoušela na zhruba 30 pacientech ve vážném stavu s covidem-19.

Blatný již v minulosti vhodnost podání tohoto léku zpochybnil. Lék vzbuzuje kontroverze i mezi odborníky ve světě. Například americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv varuje před jeho užíváním. Podle úřadu může nadměrné užívání léku způsobit zdravotní potíže, několik Američanů skončilo v nemocnici.

„Užívání velkých dávek tohoto léku je nebezpečné a může způsobit vážné komplikace,“ píše dále úřad ve svém oznámení s tím, že i nižší dávky ivermektinu mohou reagovat s jinými užívanými léky, například přípravky na ředění krve.

„Můžete se také předávkovat ivermektinem, což může způsobit nevolnost, zvracení, průjem, nízký krevní tlak, alergické reakce, závratě, problémy s rovnováhou, záchvaty, kóma nebo dokonce smrt,“ popisuje FDA.

Blatný: Nejsou studie

Šéfka českého úřadu pro kontrolu léčiv Irena Storová navíc řekla, že většina studií k léku není úplná. I přesto její úřad a Ministerstvo zdravotnictví povolili lék distribuovat pro použití lékařem v nemocnici.

Blatný uvedl, že rezignace na nutnost klinických studií by se vymstila všem. „SÚKL řekl, že (ivermektin) neškodí, ale nevydal ho na léčbu. Nejsou studie, že by pomáhal,“ uvedl Blatný.

Doporučované