Hlavní obsah

Jack Ma se znelíbil úřadům. Díky pomoci chudým si ho ale oblíbil prezident

Foto: Shutterstock.com

Alibaba podnikatele Jacka Ma pomáhá venkovanům, a snižuje tak chudobu v Číně. A to se líbí prezidentovi země.

Reklama

Jack Ma udělal s Alibabou dojem na Komunistickou stranu Číny. Prodejem plodin a podporou vzdělání žen pomáhá odstraňovat chudobu v zemi. Druhá strana jeho byznysu ale znepokojuje tamní regulační orgány.

Článek

Internetový obchod Alibaba, který patří nejznámějšímu a donedávna nejbohatšímu čínskému podnikateli Jackovi Ma, se nyní potýká s nepřízní regulačních orgánů, ale zároveň si získal přízeň čínského prezidenta Si Ťin-pchinga.

Na čtvrtečním ceremoniálu prezident pochválil Alibabu jako jednu ze stovek společností za to, že se snaží odstranit extrémní chudobu. Server CNN uvedl, že tím firma podporuje Si Ťin-pchingovu kampaň proti chudobě v Číně.

Alibabu také ocenila čínská státní média, která upozornila na snahu firmy pomoct farmářům prodat zemědělské produkty, jejichž celková hodnota byla 155 miliard dolarů, prostřednictvím svých webových stránek.

Společnost Jacka Ma také pomáhá chudým venkovským ženám získat vzdělání a poskytuje půjčky vesnickým regionům prostřednictvím svých online bankovních služeb. O snaze internetového obchodu informoval i deník China Youth Daily, který je oficiálním médiem čínské Komunistické ligy mládeže.

Chválu a podporu ze strany vlády Jack Ma vítá, protože jeho podnikání už několik měsíců čelí represím Pekingu vůči technologickému sektoru v Číně. Podobně jako Alibaba na tom jsou i další velké technologické společnosti.

Dceřinou firmou Alibaby je i finančně technologická společnost Ant Group, která musí podstoupit zásadní restrukturalizaci, aby vyhověla čínským regulačním orgánům. Znepokojuje je obrovský dosah firmy v oblasti financí a digitálních plateb. Poté, co Ma kritizoval čínské regulační orgány, úřady zrušily vstup Antu na burzu.

Kritickými slovy Jacka Ma se zabývala i místní média. Na konci loňského roku zveřejnil mluvčí komunistické strany názorový text v Žen-min ž'-pao neboli Lidovém deníku, v němž vyzýval technologické firmy, aby převzaly větší zodpovědnost a méně se soustředily na krátkodobé výsledky. „Internetové giganty s obrovským množstvím dat a pokročilými algoritmy by měly mít větší zodpovědnost,“ cituje komentář server CNN.

Už není nejbohatší

Jack Ma přišel v tomto týdnu o titul nejbohatšího člověka v Číně. Podle nového žebříčku nejbohatších lidí v zemi, který sestavuje organizace Hurun, mu nyní patří čtvrtá příčka. Na první ho vystřídal Čung Šan-šan, majitel firmy na balenou vodu Nongfu Spring. Jeho majetek činí 550 miliard jüanů (1,9 bilionu korun), uvedla agentura Reuters. Hodnota majetku Jacka Ma se za poslední rok zvýšila o 22 procent na 360 miliard jüanů. Spor s regulačními orgány byl jeden z důvodů, proč se Jack Ma v žebříčku propadl.

Na druhém místě skončil zakladatel internetové společnosti Tencent Holdings Pony Ma. Hodnota jeho majetku se za rok zvýšila o 70 procent na 480 miliard jüanů. Na třetí příčce skončil majitel internetového obchodu Pinduoduo Colin Huang s majetkem 450 miliard jüanů. Meziročně hodnota jeho majetku stoupla o 283 procent.

Čínské technologické firmy, které podle výzkumného pracovníka Heinrichovy nadace Alexe Capriho přispívají ke kampani proti chudobě prezidenta Si Ťin-pchinga, tím plní svou povinnost vůči státu. „Dělají tak dobrý dojem na stranu a získávají podporu,“ dodal.

Přesto Capri varoval, že chvála Alibaby není v rozporu se striktním postojem čínské komunistické strany vůči Big Tech. Stále očekává, že vláda bude ve svých represích pokračovat. Přispívají k tomu i obavy z velkého vlivu technologických firem na čínský finanční systém.

Reklama

Doporučované