Hlavní obsah

Jak by se měly jmenovat? Ostrava má nové tramvaje za 2 miliardy. Jsou v nich nabíječky a internet

Novým ostravským tramvajím bude dominovat tyrkysová barva.Video: Karolína Štuková, Youtube.com

 

Reklama

Dopravní podnik Ostrava v pátek představil výslednou podobu nových tramvají Škoda ForCity Smart, které se v Ostravě objeví na podzim příštího roku. Ostrava bude prvním městem v České republice i střední Evropě, kde bude tento typ tramvaje jezdit.

Článek

Tramvaje budou plně klimatizovány, vybaveny wifi pro připojení k internetu, USB porty pro nabíjení mobilních zařízení cestujících, antivandalskými fóliemi a vnějšími i vnitřními kamerovými systémy.

„Při tvorbě designu nové ostravské tramvaje jsme se inspirovali charakterem města tak, aby design zapadal nejen do historického centra, ale i do průmyslových oblastí. Důraz je kladen na tvarovou čistotu, účelnost a bezpečnost jak pro cestující, tak pro kolemjdoucí,“ říká Tomáš Chludil, designér kolejových vozidel Škoda Transportation.

Novým ostravským tramvajím bude dominovat tyrkysová barva, do které se postupně přebarvuje vozový park DPO.

„Veřejnost opět necháme vybrat její jméno,“ říká generální ředitel DPO Daniel Morys a dodává, že by chtěl pro novou ostravskou „lokálku“ nějaké „fajné“ pojmenování, které by Ostraváci přijali.

Dopravní podnik Ostrava podepsal smlouvu na koupi 40 kusů tramvají Škoda ForCity Smart nejnovější generace v hodnotě 1,9 miliardy korun. V ostrém provozu na linkách DPO by se měly objevit po všech schvalovacích procedurách na podzim roku 2020. Kapacita nových tramvajových souprav je 200 cestujících.

Reklama

Související témata:

Doporučované