Hlavní obsah

Jak na prezidenta, který se vymyká kontrole? ODS se nevzdává plánu na návrat nepřímé volby

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Přímou volbu prezidenta poslanci uzákonili v roce 2012.

Reklama

Plán, který ve Sněmovně zatím nemá podporu, přesto neopouští poslance ODS. Po padlé žalobě na prezidenta chtějí brzy vyvolat širší diskuzi o návratu nepřímé volby.

Článek

Prezident se sice žalovat nebude, jeho přešlapy tím ale prominuty nejsou – alespoň u zákonodárců. Po zamítnutém senátorském návrhu přemýšlejí nad ohleduplnějšími variantami, jak Miloši Zemanovi vykolíkovat hřiště. A ODS rozjíždí svůj – obzvlášť kontroverzní – avizovaný plán vrátit do hry nepřímou volbu.

Ačkoliv pro podobný nápad neexistuje politická podpora, svůj postoj občanští demokraté ohlásili už v létě. A nyní, poté, co rozporuplná žaloba neprošla, o něm chystají hlavně diskutovat.

„Ohlásili jsme to už dříve a náš názor rozhodně platí. S uzákoněním přímé volby jsem ostatně nikdy nesouhlasil. Nemáme na stole zatím žádný návrh, ale chtěli jsme otevřít debatu – plánuji k tomu ve Sněmovně brzy uspořádat seminář,“ sdělil v pátek předseda ODS Petr Fiala.

Poslanci ANO mluví o změně kompetencí

Děje se to přitom za situace, kdy s nepřímou volbou zatím nesouhlasí ani vláda, ani zbytek opozice. Zatímco SPD a KSČM se netají náklonnosti k prezidentovi, podle lidovců nebo TOP 09 není dobrým rozhodnutím vracet se se změnou Ústavy o krok zpátky.

A za přímou volbou si stojí i sociální demokraté, na které kroky Miloše Zemana dopadají vůbec nejhůř.

„ČSSD v roce 2012 podpořila zavedení přímé volby prezidenta a stále jsme toho názoru, že šlo o správný krok. Je dobré když si občané naší republiky mohou vybrat hlavu státu přímo, nikoliv pouze prostřednictvím volených zástupců,“ zmínil sociální demokrat Jan Chvojka už v létě.

Jedna varianta, jak by se taková debata mohla odehrát, ale na stole přesto zůstává. Rozsáhlé diskuze o ústavní žalobě totiž ukázaly, že ani koaliční poslanci nejsou s jednáním Miloše Zemana v prezidentském křesle spokojeni. A řada poslanců hnutí ANO – včetně předsedy Sněmovny Radka Vondráčka – chtějí navrhnout ústavní změny, které vytyčí jeho pravomoci.

V tom nacházejí shodu i s Pirátskou stranou. „Neumím si představit, že bychom souhlasili s nepřímou volbou. Jsme ale ochotni diskutovat například o změnách Ústavy a o lepších variantách prezidentské volby – tak, aby zvítězil třeba konsenzuálnější kandidát,“ nastínil jejich poslanec Vojtěch Pikal.

Nechceme sesadit Zemana, říká ODS

O dalším postupu kolem iniciativy bude poslanecký klub ODS diskutovat v příštích týdnech. Ačkoliv pro přímou volbu prezidenta v roce 2012 hlasovali někteří z nich, dnes se všichni vyjadřují shodně – byla to chyba. A změnu Ústavy k původnímu znění by proto schválili nejspíš všichni zástupci poslaneckého klubu.

„Nehlasoval jsem pro přímou volbu a trvám na tom, že to byla chyba. Prezident díky tomu totiž získává daleko silnější mandát, a může si tak dovolit zacházet na hranu Ústavy,“ vysvětlil další z poslanců ODS Jan Skopeček.

I ten je pro, aby občanští demokraté návrat nepřímé volby politicky prosazovali dál.

„Nikdo nám nebude moct vyčítat, že chceme sesadit Miloše Zemana. Ten už totiž znovu kandidovat nemůže, takže se to bude vztahovat až na jakéhokoliv příštího prezidenta.“

Novelu Ústavy, která zaručovala změnit systém volby prezidenta na přímý, prosadila vláda ODS Petra Nečase za podpory ČSSD.

Sociální demokraté v souvislosti se změnou Ústavy požadovali i změnu některých prezidentských kompetencí – například nutnost spolupodpisu předsedy vlády, pokud se prezident rozhodne zastavit něčí trestní stíhání.

S uzákoněním přímé volby poslanci rozšířili i výčet ústavních deliktů. Kromě velezrady to tak nově bylo i hrubé porušení Ústavy. Právě pro hrubé porušení Ústavy Zemana letos chtěli žalovat senátoři, poslanci ale tento týden žalobu smetli ze stolu.

Reklama

Doporučované