Hlavní obsah

Nevěste hlavu, když je konkurence lepší. Top manažerky radí, jak uspět

Rady žen v top byznysu. Odpovídají Soňa Porubská ze Zentivy, Adriana Jahňáková z Lega a Magdalena Souček z Ernst & Young.Video: Petra Krmelová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Obklopte se správnými lidmi, vybudujte si doma s partnerem zázemí a nevěste hlavu, pokud je konkurence lepší. Díky tomu v byznysu uspějete, radí české byznysmenky.

Článek

Jak obstát v konkurenci? Musíte sledovat své zákazníky a vědět, co snídají, co mají k obědu, co si oblékají a kam chodí večer. Taková je základní rada od Adriany Jahňákové, generální ředitelky Lega pro Česko a Slovensko.

Šéfka farmaceutického giganta Zentivy to vidí jinak. „Já si nemyslím, že je potřeba nějak obstát v konkurenci. Pokud je lepší, tak se má prosadit. Občas je potřeba nechat jí místo a ustoupit,“ je přesvědčená Soňa Porubská.

Soňa Porubská

Vystudovala imunologii na Univerzitě Komenského v Bratislavě s titulem Ph.D.

Více než 20 let je ve farmaceutickém průmyslu.

Do roku 2018 generální ředitelkou Sanofi.

2020 : umístění mezi 25 manažerkami v anketě Top ženy Česka.

Top manažerky odpovídají na různé otázky, co by poradily ostatním ženám na vysokých pozicích, v magazínu Ženský byznys Seznam Zpráv.

Například jak nevyhořet. „Pamatovat si, že jste jen tak dobrá, jak silná jste,“ má jasno šéfka pro český a slovenský trh dánského výrobce legendární stavebnice Lego.

Adriana Jahňáková

Vystudovala ekonomii na Ekonomické univerzitě v Košicích.

Kariéru zahájila v roce 1997 ve společnosti Procter & Gamble.

Před nástupem do LEGO Group dlouhodobě zastávala seniorní manažerské pozice v korporacích, jako jsou Coca-Cola, Plzeňský Prazdroj či SABMiller v Maďarsku, Chorvatsku, Řecku a České republice.

„Obklopit se těmi správnými lidmi,“ říká pro SZ Byznys Magdalena Souček, šéfka tuzemské pobočky EY poskytující poradenské služby více než tisícovce českých i mezinárodních společností a zaměřující se mimo jiné na audit a daně.

A bez zaváhání odpovídá i na otázku, jak v obrovském nasazení a mnoha letech s přeplněným diářem nevyhořet. „Práce je můj koníček. Takže vyhoření neznám a ani jsem k němu neměla sklony,“ odpovídá Magdalena Souček, vedoucí partnerka Ernst & Young v Česku.

Magdalena Souček

Řídí kancelář EY v České republice a v několika zemích střední a jihovýchodní Evropy (Slovensko, Maďarsko, Chorvatsko, Slovinsko, Srbsko, Bosna & Hercegovina a Černá Hora).

Je kvalifikovanou statutární auditorkou v ČR a členkou Amerického institutu certifikovaných veřejných účetních (AICPA) a Komory auditorů České republiky.

S poskytováním auditorských a poradenských služeb má více než 30 let zkušeností.

Je odbornicí na české, mezinárodní a americké účetní standardy a jejich uplatňování.

Magazín Forbes ji označil jako 37. nejvlivnější ženu Česka hned za Renátou Kellnerovou, manželkou nejbohatšího Čecha.

Jak se nezbláznit a nerozvést se? „Na to je potřeba velmi milovat svého partnera. Jsem vdaná více než 30 let a základ spočívá v obrovské toleranci z obou stran, to je asi základ všeho,“ odpovídá Soňa Porubská, která šéfuje Zentivě mezi Prahou a Bratislavou, a s úsměvem vypráví, že mají doma dvoukariérové manželství.

Pravidelně tak ona sedá v neděli večer do auta a míří po dálnici D1 do české metropole, zatímco její muž si v obývacím pokoji bratislavského domova pouští hlavní zprávy.

„Obecně pro kariéru ženy v byznysu platí, že pokud nemá doma zázemí a muž ji nepodporuje, nedokáže to,“ je přesvědčená žena, která se ve farmacii pohybuje desítky let.

Odpovědi ostatních žen i na další otázky, třeba jak obstát ve světě mužů, si poslechněte v úvodním videu.

Reklama

Doporučované