Hlavní obsah

Jak šampionát pobláznil realitní trh. Ceny ubytování v Košicích a Bratislavě závratně stoupají

Ceny bytů na Slovensku razantně rostou. Jejich výši pořádně nechápou ani realitní makléři na Slovensku.Video: Jan Marek, Adam Sušovský, Seznam Zprávy, Youtube.com

 

Reklama

Chcete jet v květnu na hokejové mistrovství světa na Slovensko? Počítejte s tím, že se vám výlet výrazně prodraží. Třeba cena dvoulůžkového pokoje na jednu v noc v Košicicích během turnaje vzrostla až na desetinásobek. Fanoušci proto budou v dějišti turnaje spát i ve stanech.

Článek

Ani ne za tři měsíce odstartuje mistrovství světa na Slovensku. Hokejová horečka se projevila i na trhu s nemovitostmi. Očekávaný nával tisícovek nejen českých fanoušků v Bratislavě a Košicích razantně zahýbal s cenami ubytování.

Pokud se chcete v Bratislavě zdržet na celý úvodní víkend, kdy Češi hrají dva zápasy proti Švédsku a Norsku, počítejte s tím, že si za to výrazně připlatíte. Ceny ubytování vzhledem k obrovskému zájmu stále výrazně rostou.

Například dvoulůžkový pokoj se na celý úvodní víkend turnaje dá teď sehnat nejlevněji za zhruba tři a půl tisíce korun. To je přibližně třikrát víc než v termínech mimo hokejový svátek.

České dráhy připravují pro hokejové fanoušky speciální spoj. Vlak je doveze na všechny zápasy národního týmu na světovém šampionátu. Potáhne ho tahle speciální lokomotiva,Video: Adam Sušovský, Seznam Zprávy

Ještě brutálnější dopad má mistrovství světa na ubytování v Košicích. Tam jsou všechny hotely už od loňského srpna vyprodány a ceny bytů přes službu airbnb vyšplhaly až k desetinásobku běžné ceny. Například dvoulůžkový apartmán tam nyní pořídíte za zhruba čtyři tisíce korun na jednu noc. To dost dobře neumí vysvětlit ani realitní makléři.

Sehnat dnes ubytování ve městě je přitom i tak spíš otázkou velkého štěstí.

„Očekával bych dvoj až trojnásobné zvýšení, ale ne desetinásobné. Otázkou je, jestli i takto nastavené ceny budou taky reálně zobchodovatelné. Tedy, jestli za ně lidi budou ochotní platit. A nebo jestli se s majiteli dohodnou na nižších sumách,“ cituje sme.sk realitního makléře Daniela Mráze.

„Když si vezmu, že mi teď podnájemník platí necelých 400 eur měsíčně, je pro mě tahle šance vydělat si za den 200 – 400 eur velmi lákavá. Jeden šampionát mi pokryje pomalu celý rok,“ cituje slovenský deník i jednoho z majitelů bytů poblíž košické arény.

Fatální nedostatek ubytovacích kapacit proto mají vyřešit dva speciální kempy, v Košicích budou hokejoví fanoušci spát i ve stanech, to se osvědčilo třeba při loňském šampionátu v Dánsku. Ani to ale není levná záležitost, cena za stan pro dvě osoby začíná na rovné tisícovce korun za noc.

Reklama

Doporučované