Hlavní obsah

Jak se Musk stal nejbohatším na světě? Po elektroautech cílí na Mars

Elon Musk je nejbohatší člověk na Zemi. Biliony přitom slíbil Marsu.Video: Jan Marek, AP

 

Reklama

Elon Musk to ve čtvrtek dokázal, předskočil Jeffa Bezose a stal se nejbohatším člověkem planety. Odkud peníze bere, jak na úspěch reaguje jeho hlavní firma a kam je investuje? Dva biliony korun slíbil dát na kolonizaci Marsu.

Článek

Šéf továren na elektromobily a slavného vesmírného podniku se stal ve čtvrtek králem světa, alespoň co se velikosti soukromého majetku týče.

Osobní majetek skoro jako výkon HDP ČR

Podle indexu agentury Bloomberg měl k pátečnímu ránu Elon Musk na kontě 195 miliard dolarů, to je dokonce o deset miliard víc, než má přes tři roky žebříčku kralující Jeff Bezos, šéf největšího e-shopu světa Amazon. V přepočtu to je přes 4,15 bilionu korun, což jsou pro představu třeba asi tři čtvrtiny objemu celého hrubého domácího produktu Česka za rok 2019.

Rekordní zhodnocení Tesly

Rekordně Musk zbohatl loni. Za 12 měsíců si na konto připsal zhruba 77 procent stávajícího jmění, tedy asi 3,19 bilionu korun. Pomohl mu k tomu hlavně raketový růst Tesly, která za rok 2020 zvýšila svoji tržní hodnotu o 743 procent v přepočtu skoro na 16 a půl bilionu korun. To je skoro trojnásobek HDP ČR. Jen ve čtvrtek v reakci na zprávu o prvenství Elona Muska přidala dalších osm procent a on sám má v automobilce asi 20procentní podíl.

Podíl ve SpaceX a slib dobytí Marsu

Dalších 48 procent akcií celého podniku vlastní miliardář a vizionář ve SpaceX. Jeho odhadovaná cena podle americké banky Morgan Stanley je oproti Tesle méně než sedminová, tedy asi 100 milionů dolarů.

S vesmírnou firmou má Musk velké plány. Opět se zavázal ke svému dva roky starému slibu, že za půlku svých peněz, aktuálně dva biliony korun, postaví plně soběstačné město na Marsu.

K cestě posádky na Mars využije novou loď Starship, kterou loni ve výšce 12,5 kilometru nad Zemí SpaceX úspěšně otestoval. Ta má v plné délce 122 metrů na novém raketovém nosiči Super Heavy uvézt až 100 pasažérů a první lidi na rudou planetu dopravit prý už za pět let.

Reklama

Doporučované