Hlavní obsah

Tesla překonala odhady prodejů elektroaut za rok 2020

Foto: Unsplash.com

Ilustrační foto.

Reklama

Americká automobilka Tesla prodala v roce 2020 víc svých elektrických automobilů, než očekávali analytici z Wall Street. Ředitel Elon Musk doufal, že jich prodá ještě o trochu víc.

Článek

Automobilka Tesla v sobotu oznámila, že její prodeje elektrických vozidel za rok 2020 byly vyšší, než se očekávalo. Informovala o tom agentura Reuters.

Firma za loňský rok dodala 499 550 elektroaut. Předčila tak očekávání analytiků z Wall Street, kteří předpovídali prodej 481 261 vozů.

Zakladatel a generální ředitel Tesly Elon Musk ale doufal, že svých aut prodá Tesla rovných 500 tisíc. Tento cíl si firma vytyčila na začátku roku 2020 a nezměnila ho ani navzdory pandemii covidu-19. Finanční ředitel Zachary Kirkhorn ještě v říjnu uvedl, že si Tesla „klade za cíl dosáhnout očekávaných prodejů za rok 2020“.

Musk na Twitteru uvedl, že je hrdý na tým společnosti Tesla a jeho loňské prodeje, jejichž dosažení označil za významný milník. „Při zakládání Tesly jsem myslel, že máme (optimisticky) 10% šanci na přežití,“ dodal.

Ceny akcií kalifornské automobilky vzrostly během loňského roku o víc než 700 %. Firma vykázala pět po sobě jdoucích ziskových čtvrtletí a v prosinci se dostala na akciový index S&P 500, který sleduje akcie pěti set největších podniků obchodujících na americké burze.

Tesla během loňského roku jako jedna z mála automobilek úspěšně vzdorovala pandemii covidu-19. Ta hluboce zasáhla celý automobilový průmysl.

Největší výrobce elektrických automobilů vložil své naděje do expanze na nové trhy v Evropě a Asii. Reagoval tím na situaci v domovských Spojených státech, kde starší výrobci aut zvýšili své investice do vzkvétajícího trhu s elektrickými automobily.

Prodejům Tesly za rok 2020 pomohla i její nově zprovozněná továrna v čínské Šanghaji. Tam nyní začíná výroba nového elektroauta Model Y.

Reklama

Související témata:

Doporučované