Hlavní obsah

Jak se nezbláznit při práci z domova? Stačí tři věci, říká odborník

Rozhovor s Janem Klusoněm o průzkumu spokojenosti Čechů při práci z domova v lockdownu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Home office přinesl Čechům větší samostatnost, ale také pocity izolace a samoty. Téměř polovina lidí by si ale ráda pružnou pracovní dobu ponechala i poté, co pandemie skončí.

Článek

Téměř 60 % lidí v průzkumu agentury Ipsos a společnosti Welcome to the Jungle vidí jako hlavní výhodu práce z domova, že dostali větší důvěru svého šéfa. 30 % ale cítí po měsících v domácí pracovně izolaci. A mezi těmi, kteří teď pracují výhradně z domova a do kanceláře vůbec nedocházejí, 42 % odpovědělo, že to má na ně negativní dopady. 17 % dotázaných potvrzuje, že takový způsob práce zhoršil jejich vztahy s kolegy.

Tady jsou tři základní rady od ředitele společnosti Welcome to the Jungle, jak nucený home office ještě pár týdnů přežít:

1. Plánovat svůj den

Podle statistik čeští zaměstnanci pracují více, než je průměr v EU. Jejich pracovní aktivity vyplní 39,3 hodiny týdně. A právě v tom může být práce z domova riziková, protože lidé mají pocit, že ač jsou doma, pořád se věnují práci.

„Někteří lidé si neumí udělat přestávku, nevědí, kdy s prací začít a kdy skončit, ráno sednou hned po probuzení k počítači a pak najednou zjistí, že sedí ještě v devět hodin večer v pyžamu a pracují,“ říká Jan Klusoň z Welcome to the Jungle.

2. Nezůstat úplně sám

Řadu lidí odřízl lockdown od rodiny i od přátel. Pro ty, kteří žijí single, se sociální kontakt zúžil na pozdrav s poslíčkem doručovacích společností.

„Je důležité, aby i šéfové byli v kontaktu se svými zaměstnanci. Často se bohužel stalo, že během lockdownu je spousta lidí úplně sama a je důležité, aby o jejich osobní situaci zaměstnavatel věděl,“ vysvětlil Jan Klusoň v rozhovoru pro SZ Byznys.

3. Co doma funguje, využívat dál

Kromě většího pocitu samostatnosti v práci výzkum také ukázal, že 51 % Čechů vnímá pozitivní dopady home officu na vlastní produktivitu a efektivnost. 56 % odpovědělo, že když pracují z domova, cítí pozitivní dopad na pohodu obecně. 46 % pozitivně hodnotí dopady na svou úroveň stresu.

73 % lidí pak uvedlo, že by měli zájem o pružnou pracovní dobu. 66 % by se zajímalo o čtyřdenní pracovní týden a 56 % by lákala pracovní doba 5 hodin denně.

„Jsem přesvědčen, že většina firem se už nevrátí k tomu, co bylo předtím, že bude práce z kanceláře pět dní v týdnu. Kanceláře ale rozhodně nezaniknou, to by dlouhodobě nefungovalo. Myslím, že zůstane nějaký hybridní model,“ uzavírá Jan Klusoň.

Celý rozhovor si můžete pustit ve videu nahoře.

Reklama

Doporučované