Hlavní obsah

Rusko, mistr strategie mlžení. Co dokázalo neříct o jaderné nehodě?

Výčet ruských prohlášení a opatření spojených s incidentem u Severodvinsku.Video: Lukáš Marek, Reuters

 

Reklama

Od výbuchu poblíž Severodvinsku uběhl už více než měsíc a Rusko k objasnění řeklo dosud velmi málo – asi tak dvě věty. Účelem většiny oficiálních prohlášení nebo kroků Ruska spojených s incidentem za poslední měsíc je spíš nic dalšího neprozradit nebo přímo zamést stopy.

Článek

Oficiální prohlášení Moskvy k incidentu, při kterém zemřelo sedm lidí, zmiňuje radiotopové izotopy a reaktivní motor na kapalné palivo. Ministerstvo obrany uvedlo, že „při zkouškách reaktivního motoru na kapalné palivo došlo k výbuchu a požáru zařízení“. Vládní společnost Rosatom zase oznámila, že zemřelo pět jejích pracovníků, kteří „měli na starosti práce související s radioizotopovým zdrojem energie v raketě“.

Rosatom poté ještě uvedl, že raketa explodovala na mořské plošině a jeho pracovníky shodila do moře. Společnost se o tom zmínila v rámci vysvětlování, proč oznámila smrt svých pracovníků opožděně. Důvodem prý bylo, že se těla v moři nedařilo najít a s oznámením se čekalo, dokud měli pracovníci ještě nějakou naději na přežití.

Kromě toho už oficiálně Rusko neřeklo téměř nic. Výčet ruských reakcí na výbuch, který způsobil zvýšení radioaktivity v Severodvinsku, se dá popsat jako plejáda střídajícího se mlčení nebo rovnou zapírání.

Co Moskva k incidentu řekla den po dni:

Všechno je zřejmě jinak

Absence oficiálních informací otevírá prostor pro interpretace novinářů, zasvěcených expertů a zpravodajců, kteří se k příčině výbuchu snaží dopátrat z otevřených zdrojů nebo spekulují na základě vlastních znalostí a zjištění.

Nejnovější a v tuto chvíli i zřejmě nejpravděpodobnější verzí je, že k výbuchu došlo pod mořskou hladinou Bílého moře při pokusu o vyzvednutí starší rakety. V její prospěch hovoří závěry hned tří na sobě nezávislých zdrojů – měření radioaktivity na pobřeží reportéry ruské archangelské agentury Belomorkanal, závěry analýzy otevřených zdrojů ruských novinářů z Rádia Svoboda (ruská verze Rádia Svobodná Evropa) i uniklá zpráva CIA.

Téměř stejné jsou scénáře nehody zveřejněné ruským Rádiem Svoboda a americkou televizí CNBC, která se odkazovala na tajný zdroj obeznámený se zprávou CIA. K nehodě podle obou zpráv došlo při pokusu vyzvednout ze dna Bílého moře starší raketu z neúspěšného testu. Ruští redaktoři i americká CIA se domnívají, že šlo o novou raketu Burevestnik. Tu loni v březnu představil ruský prezident Vladimir Putin jako jednu z řady nových hypersonických zbraní. Moskva ji popsala jako jadernou raketu s neomezeným doletem.

Rádio Svoboda v rámci analýzy zkoumalo i satelitní snímky. Je z nich patrné, že do Bílého moře připlula ruská loď určená pro přepravu jaderných materiálů a plavidlo vybavené jeřábem na zvedání předmětů z moře. O lodích se zmiňuje i zdroj CNBC z CIA. „Došlo k výbuchu na jedné z lodí zapojených do vyzvednutí rakety. To způsobilo reakci v aktivním jádru rakety, která vedla k úniku záření,“ řekl jeden ze zdrojů, který s televizí mluvil pod podmínkou anonymity.

Teorii o podvodní explozi podporuje i měření reportérů agentury Belomorkanal, kteří měřili radioaktivitu dozimetry na pobřeží Bílého moře. Reportéři naměřili radiaci několikanásobně přesahující normu radiace poblíž pontonů, které se po nehodě dostaly na břeh. Do bezprostřední blízkosti pontonů se však z obav před ohrožením vlastního zdraví nepřiblížili. „Změřit úroveň radiace na samotné pontony nikdo nepůjde bez odpovídající ochrany. Takoví hlupáci se nenašli,“ uvedl Belomorkanal. Moskva uvedla, že radiace, kterou novináři údajně naměřili, není zdraví nebezpečná.

Nehoda nadále zůstává zahalená tajemstvím. I když přistoupíme na zmiňovanou teorii, chybí informace o tom, co přesně explozi způsobilo a jaké nebezpečí při ní hrozilo.

Reklama

Související témata:

Doporučované