Hlavní obsah

Jak SpaceX píše dějiny. Astronauti z Crew Dragon úspěšně dorazili na ISS

Foto: AFP PHOTO / NASA TV, Profimedia.cz

Crew Dragon u Mezinárodní vesmírné stanice. NASA doufá, že daný let zahajuje novou éru pravidelného spojení s komplexem.

Reklama

Vesmírná loď soukromé společnosti SpaceX se čtyřmi astronauty na palubě zakotvila u Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Ta se pro posádku stane domovem na dalších šest měsíců, dokud nedorazí její náhradníci.

Článek

Crew Dragon dorazila k ISS v úterý v 5:01 našeho času. Úspěšnému zakončení cesty předcházel 27 hodin dlouhý plně automatizovaný let z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě. K propojení s modulem stanice pak došlo přibližně 422 kilometrů nad státem Idaho, informuje britský list The Guardian.

Posádka lodi, kterou tvoří astronauti NASA Michael Hopkins, Victor Glover a Shannon Walkerová spolu s kolegou z japonské kosmické agentury JAXA Sóičim Nogučim, opustila vesmírné plavidlo asi o dvě hodiny později. Vstupu na palubu ISS předcházela řada kontrol, které ověřily bezpečnost daného kroku.

V novém domově je přivítali momentální obyvatelé Mezinárodní vesmírné stanice, kteří přiletěli minulý měsíc prostřednictvím ruské kosmické lodi Sojuz. Stejně jako před dvaceti lety, kdy na ISS dorazili první astronauti, se na palubě nachází zástupce z řad Američanů Kate Rubinsová a dva Rusové Sergej Ryžikov a Sergej Kuď-Sverčkov.

„Ach, jaký to dobrý hlas ke slyšení,“ zvolala astronautka Rubinsová, když velitel Crew Dragon Michael Hopkins poprvé navázal rádiový kontakt s ISS. „Nemůžeme se dočkat, až vás budeme mít na palubě.“

Je to poprvé, co společnost podnikatele Elona Muska dopravila na ISS posádku k půlročnímu pobytu. Victor Glover je navíc prvním Afroameričanem, který na stanici setrvá delší dobu, a šlo také o jeho první let vůbec. V pondělí proto obdržel svůj zlatý odznak, který náleží astronautům cestujícím do vesmíru.

Nově přiletivší pojmenovali svou vesmírnou loď Resilience, tedy Houževnatost. Podle Walkerové jim v jejich počtu bylo plavidlo o něco těsnější než dvěma astronautům během květnového zkušebního letu. „Tak nějak kolem sebe tancujeme, abychom si navzájem nepřekáželi,“ informovala astronautka.

Během nedělního vypuštění Crew Dragon byl počet hostů kvůli koronavirové pandemii omezen na minimum. Zůstat stranou musel i sám Elon Musk, který informoval, že je s největší pravděpodobností nakažený. V oficiálních povinnostech ho tak nahradila hlavní provozní ředitelka SpaceX Gwynne Shotwellová, novináře ovšem ujistila, že miliardář je do akce plně zapojen alespoň distančně.

Během příprav na propojení s ISS mohli astronauti shlížet na několik set kilometrů vzdálený zářivě modrý Pacifik či Nový Zéland. Zatímco ústředí společnosti v Kalifornii informovalo posádku o úspěšnosti mise, vysílačkou na Zemi zazněl Hopkins: „Odsud to také vypadá úžasně.“

Reklama

Doporučované