Hlavní obsah

Jaké kompenzace chystá premiér Andrej Babiš

Foto: Profimedia.cz

Premiér Andrej Babiš.

Reklama

Na pondělním zasedání bude vláda řešit opatření, která mají zmírnit dopady koronavirové krize na podnikatele, zaměstnance i živnostníky. Premiér Andrej Babiš to řekl v rozhovoru pro iDnes.

Článek

Opatření bude celá řada a budou předmětem jednání pondělní vlády, která je může ještě změnit, uvedl premiér Babiš na serveru iDnes.

„Zaměstnavatelům, kteří svým zaměstnancům v karanténě hradí 60 procent platu, zaplatíme tyto výdaje v plné výši. Budeme také zaměstnavatelům kompenzovat mzdové výdaje u provozů, které byly uzavřeny rozhodnutím vlády. To jsou třeba restaurace, obchody a tak dále. Zaměstnanci takových uzavřených provozoven dostanou 100 % platu a z toho 80 % uhradí stát,“ plánuje Babiš.

Pokud jde o kompenzace za částečné omezení provozu z důvodů většího počtu zaměstnanců v karanténě, tam by měl zaměstnavatel zaměstnancům platit sto procent platu a od státu dostane 80 procent. „Tam, kde omezili výrobu z důvodu nedostatku vstupů v souvislosti se současnou situací, bude zaměstnavatel hradit 60 až 80 procent platu zaměstnancům a stát mu proplatí 50 procent,“ uvedl premiér.

Kompenzace budou také pro firmy, kterým se sníží výnosy o více než 30 procent. „Tam bude zaměstnavatel hradit 60 až 80 procent, stát jemu 50 procent. A pak musíme něco odpustit i firmám, které budou vyrábět a budou platit stoprocentní mzdy. Podle názoru ministra Havlíčka jim budeme muset odpustit nějaké zálohy na sociálním pojištění, ale to je otázka možná na měsíc, pak se k tomu vrátíme.“

Dále připomněl opatření, která už během neděle avizovalo ministerstvo financí. „600 tisícům OSVČ chceme zaplatit zálohy na zdravotní a sociální pojištění po dobu šesti měsíců. Pak je tam záloha na dani z příjmu právnických osob. Tu chceme posunout asi o tři měsíce,“ zopakoval premiér.

Reklama

Doporučované