Hlavní obsah

Janek Kroupa: Brněnská stoka jménem ANO

Foto: ČTK, Seznam Zprávy

Vyšetřovací spisy přivezené ke Krajskému soudu v Brně, kde podal 6. března 2020 státní zástupce Radek Mezlík obžalobu na bývalého brněnského politika Jiřího Švachulu (dříve ANO) a další obviněné v případu podezření z korupce na radnici Brno-střed. Jde o 11 lidí a dvě firmy. Podle Mezlíka výše úplatků dosáhla 47 milionů korun.

Reklama

Článek

Přežije jen šéf, který sice všechno řídí, ale o ničem neví.

Policie ve středu obvinila dalších několik desítek lidí v kauze kolem brněnského ANO, kterou policisté docela vtipně nazvali Stoka.

Vlivný člen ANO Jiří Švachula měl ovlivňovat a řídit zadávání veřejných zakázek a za to prý bral úplatky. Nedělal to přitom sám, kolem něj fungovala celá organizace, která žila z vysávání veřejných peněz. Ta organizace zahrnovala hnutí ANO jako nástroj získání vlivu. O tom příběhu jsme už četli, slyšeli a napsali mnohé. Je tu ale jeden zajímavý detail. Který v lomozu obvinění poněkud zapadá.

Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek jako otec a matka ANO nechali vyhodit Jiřího Švachulu a zrušili brněnskou organizaci. Oba tvrdí, že nic netušili o tom, co se děje. Poťouchlý filozof by na tomto místě poznamenal, že to, co se v ANO děje, je logický důsledek, který se stane všem hnutím, jejichž programem je moc sama, nikoli to, jak s ní naložit v prospěch ostatních. A že Brnem to jistě neskončilo, podobné příběhy se budou v ANO stávat častěji.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv.

Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Archiv všech glos najdete tady, podcasty a další audio Seznam Zpráv tady.

Proto je zajímavé všimnout si, jak se Andrej Babiš i Jaroslav Faltýnek chovají ve vypjaté situaci. Oba se tváří, že s brněnskou stokou, kterou bylo ANO, nemají nic společného. Švachulu téměř neznají atd.

Proto připomínám: Jaroslav Faltýnek se se Švachulou přátelil, a to do té míry, že mu přišel gratulovat na narozeniny. A že nevěděl o tom, co Jiří Švachula dělá? Když potřeboval zařídit podivnou schůzku s šéfem antimonopolního úřadu Rafajem, kterou mimochodem dodnes pořádně nikdo nevysvětlil, šel za svým kamarádem Švachulou. Ten přece zařídí všechno - a Švachula schůzku opravdu domluvil.

Dnes se už Faltýnek ke Švachulovi nehlásí, což je důležitá zpráva pro všechny další členy ANO. Kamarádi s vedením budou jen do chvíle, než to praskne. Přežije jen šéf, který sice všechno řídí, ale o ničem neví.

Reklama

Doporučované