Hlavní obsah

Janoušek byl opět obžalován. Podle policie bral miliony z trestné činnosti

Foto: Petr Horník / Právo / Profimedia, Profimedia.cz

Roman Janoušek půjde opět k soudu. Kvůli kauze kolem laboratoře Chambon.

Reklama

K soudu zamířila obžaloba na Romana Janouška a další čtyři lidi v případu podle vyšetřovatelů neoprávněně velkých úhrad, které inkasovala laboratoř Chambon od zdravotních pojišťoven.

Článek

Státní zástupce poslal k soudu kauzu jednoho z kdysi nejvlivnějších lobbistů a obchodníků v Praze Romana Janouška.

V případu souvisejícím s laboratoří Chambon, která zajišťovala pro řadu nemocnic genetické krevní testy, byli spolu s ním obžalováni další čtyři lidé.

Podle verze vyšetřovatelů laboratoř Chambon mezi roky 2009 až 2011 inkasovala za testy neoprávněně velké úhrady od zdravotních pojišťoven.

Část lidí byla obžalována z podvodu a nedovoleného podnikání. Za což jim hrozí pět až deset let vězení. Janoušek pak čelí obžalobě za podílnictví, v tomto případě mu hrozí trest od tří do osmi let.

Podání obžaloby v této kauze potvrdil pro Seznam Zprávy státní zástupce Alexandr Dadam.

„Čtyřem obviněným je kladeno za vinu, že v letech 2009–2011 uvedli v omyl celkem šest zdravotních pojišťoven, když v rámci činnosti společnosti prováděli mikrobiologická laboratorní vyšetření, která pojišťovnám nepravdivě vykazovali jako vyšetření lidské DNA tak, aby to odpovídalo uzavřené smlouvě,“ uvedl Dadam s tím, že takto vylákali přes 239 milionů korun.

V obvinění policisté uvedli, že Janoušek byl zapojen do trestné činnosti. A to tím, že od června 2009 do října 2010 pobíral plat jako zaměstnanec společnosti Chambon – nyní žalobce píše, že to bylo v celkové výši 62,5 milionu korun.

„Jsme přesvědčeni, že s ohledem na okolnosti případu mu muselo být zřejmé, že tyto prostředky pocházejí z trestné činnosti,“ uvedl Dadam.

Peníze Janoušek bral za to, že dělal ekonomicko-právního poradce. Nejdříve měl podle smlouvy nárok za 20 hodin týdně na částku 30 tisíc měsíčně.

Později – od 29. 5. 2009 – se plat zvýšil na jeden milion měsíčně a k tomu mu mohla být přiznána i prémie. Policie tvrdila, že vyplacená částka neodpovídala tomu, jakou práci Janoušek pro firmu odvedl.

„Můžeme konstatovat, že obvinění našeho klienta považujeme za absurdní a excesivní. Povaha skutku, ze kterého je klient obviněn spočívá ve skutečnosti, že pobíral ve společnosti, ve které byl akcionář, vysokou mzdu. Podotýkám, že ze mzdy byly řádně odváděny daně i ostatní povinné dávky,“ uvedl Janouškův obhájce Lukáš Trojan.

„Nelze se ubránit dojmu, že v případě našeho klienta se jedná o účelovou kriminalizaci spojenou s jeho jménem,“ doplnil.

Poté, co byl Janoušek obviněn, Trojan už v březnu 2017 pro Seznam Zprávy práci žalobců a policie zkritizoval.

„Přišli s novou konstrukcí, jež spočívá v tom, že pokud je někdo zaměstnán a za své zaměstnání pobírá plat, je to kvalifikováno jako legalizace výnosů z trestné činnosti. Pro mě to je nová revoluční konstrukce,“ uvedl v rozhovoru Trojan.

Před podáním obžaloby podal Janouškův advokát návrh na zastavení stíhání. S ním ale neuspěl.

Dříve byl již Janoušek odsouzen ke 4,5 roku vězení za dopravní nehodu, při které vážně zranil ženu. Kvůli jeho zdravotním problémům mu však soudy opakovaně přerušily dobu, kdy nemusí být ve vězení.

V aktuálním případu jsou obžalováni také lidé dlouhodobě spojení s Janouškovým byznysem – podnikatelé Luboš Pašek a Petr Ullrich.

„Obvinění od počátku odmítáme, stejně jako způsob dosavadního vedení řízení proti klientovi. Vítáme, že se věc konečně po sedmi letech dostala před nezávislý soud,“ uvedl Paškův obhájce Prokop Beneš.

Zmíněná společnost Chambon, která vznikla v roce 2007, bývá označována za Janouškovo zlaté vejce. Ihned od jejího vzniku do ní začaly téct stovky milionů korun.

Janoušek a jeho lidé zřejmě v Chambonu vydělali hned dvakrát. Jednak tím, že se firmě nebývale dařilo. Zadruhé tak, že v roce 2011 od nich společnost odkoupil německý koncern Synlab. Policisté dopátrali, že Janoušek, Pašek a Ullrich vyinkasovali dohromady stovky milionů.

Policie se na laboratoř zaměřila při rozsáhlé razii v roce 2013, která skončila pádem vlády premiéra Petra Nečase. Paškovi tehdy policisté zabavili peníze a zlato za desítky milionů korun.

Reklama

Doporučované