Hlavní obsah

Janovice v Pošumaví plně využily bývalá kasárna ke svému rozvoji

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Město v podhůří Šumavy v uplynulých deseti letech využily zdejší bývalá kasárna plně k svému rozvoji. Se 45 hektary největší vojenský areál v plzeňském regionu zaplnily firmy, podnikatelé, byty a sociální služby.

Článek

Objekty firmy a developeři přestavěli nebo zbourali a postavili nové. Hlavně v důsledku dostatku bytů i práce v kasárnách se město před deseti lety rozrostlo zhruba o 200 lidí na 2200. V zóně má dnes práci zhruba 1000 lidí. „Už tam není co k pronajmutí. To, co drží pohromadě, co se nemuselo zbourat nebo zakonzervovat, je pronajaté a funguje celkem dobře. Základ tvoří fabriky,“ uvedl starosta Michal Linhart (Janovicko - SNK).

V místě funguje pobočka francouzského Novaresu, která vyrábí s téměř 500 zaměstnanci plastové díly pro osobní automobily, klatovský Intertell, výrobce plastových a kovových dílů pro průmysl s více než 200 lidmi, přes 100 zaměstnanců má filiálka francouzské firmy Acti Pack, která produkuje vyfukované plastové obaly pro farmacii, kosmetiku a potraviny. Desítky lidí jsou v opravně a prodejně zemědělské techniky Arbo Klatovy a v Domově Clementas pro klienty s Alzheimerovou chorobou a seniory s asi 200 lůžky.

Podle Linharta je v rozvojové zóně přes 20 firem a podnikatelů, celkem zaměstnávají asi 1000 lidí.

Ze čtyř stejně velkých ubytovacích objektů, určených původně pro tisíce vojáků, jsou tři plně využité. Ve dvou je asi 70 soukromých bytů a dětské zařízení Klokánek. Třetí bývalá ubytovna je přebudovaná na Domov Clementas. V bytových domech se teď ještě dokončují poslední byty pro zaměstnance Clementas. Čtvrtý objekt, který chtěl původně pražský lékař přestavět na zdravotnické zařízení, po 12 letech změnil majitele. „Zatím se k nám nedostaly jeho záměry. Zřejmě to bude nějaké levnější bydlení,“ uvedl starosta. Chátrající objekt je zakonzervovaný. V areálu není žádná ubytovna.

Kasárna spravuje developer Develop Start. Část nemovitostí pronajímá a platí městu deset procent z vybraného nájemného, které se do zóny vrací. Develop Start se stará o údržbu a u větších investic a oprav se domlouvá s městem a podílejí se na nich firmy.

Janovice připravují další expanzi. Příští rok na podzim nabídnou 35 parcel směrem na Klenovou. Podle Linharta je v podhůří Šumavy velký zájem o stavby rodinných domů. Náklady na sítě zatím nejsou jasné, ale výrazně překročí deset milionů korun.

Reklama

Doporučované