Hlavní obsah

Janské Lázně mají nové úspornější rozvody tepla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Společnost ČEZ Teplárenská dokončila v krkonošském středisku Janské Lázně na Trutnovsku investici za 117 milionů korun do výměny starých parovodních rozvodů za horkovodní. Stavba trvala od loňského dubna.

Článek

Součástí stavebních prací v Janských Lázních byly kromě výměny parovodu také investice do výměny vodovodů a kanalizací a do opravy silnice a chodníků. Udělaly je trutnovské vodárny, kraj a město. V souhrnu jde o investici na úrovni 180 milionů korun. „Stavba vodovodů a kanalizací je hotová. Zbývá ještě dodělat silnici, chodníky a veřejné osvětlení. Vše by mělo být hotové do konce roku,“ řekl starosta Jiří Hradecký (Volba pro město Janské Lázně).

„Přechod z páry na horkou vodu znamená snížení ztrát tepelné energie, což vede k nižší spotřebě paliva, snížení emisí a zlepšení životního prostředí,“ uvedla mluvčí společnosti ČEZ Šárka Lapáčková Beránková. Stavba byla podpořena evropskou dotací z programu úspor energií. Největší částí stavby byla výstavba hlavní výměníkové stanice, výměna potrubních rozvodů v délce čtyř kilometrů v zemi i nad zemí a úprava výměníkových stanic u odběratelů. Výměna parovodu se dotkla 42 objektů, z nichž 16 bylo Státních léčebných lázní Janské Lázně.

Výměna parovodu, vodárenských sítí a oprava komunikací byla největší investicí ve městě v jeho novodobé historii. Centrum lázní se především dočkalo opravy silnice, která dosud připomínala tankodrom. O opravu silnice město usilovalo přes 20 let, ale vše podle Hradeckého vázlo na rekonstrukci parovodu.

Teplo do Janských Lázní proudí z trutnovské elektrárny Poříčí, což zásadním způsobem přispívá k dobré kvalitě ovzduší v Janských Lázních.

Trutnovská soustava centrálního zásobování teplem je po Hradci Králové největší v Královéhradeckém kraji. V Trutnově teplo z Poříčí odebírá asi 8000 domácností. Teplo proudí také do Mladých Buků, Horního Maršova, Bohuslavic, Suchovršic, Úpice, Radvanic a Svobody nad Úpou. Rozvodná síť poříčského zdroje měří 144 kilometrů.

Reklama

Doporučované