Hlavní obsah

Japonci přišli o svou olympijskou ikonu. Vondroušová útočí na medaili

Foto: Profimedia.cz

Markéta Vondroušová ze Sokolova vyřadila v osmifinále olympijského turnaje Naomi Ósakaovou.

Reklama

aktualizováno •

Zapálila olympijský oheň. Do jisté míry na ní stál marketing tokijské monstrakce pod pěti propletenými olympijskými kruhy. Naomi Ósakaová ale olympijskou medaili v tenisové dvouhře nezíská. Proti byla Markéta Vondroušová z Česka.

Článek

Ne že by Japonci měli na tokijských hrách o medaile nouzi. Několik zlatých už posbírali na judistickém tatami, mezi skateboardistkami nebo v bazénu. Ale na Naomi Ósakaové lpěli svým způsobem obzvlášť.

Je to přece jen globální sportovní hvězda. Tenis patří mezi nejsledovanější sporty vůbec a Naomi je čtyřnásobnou vítězkou grandslamového turnaje, někdejší světovou jedničkou. S loňským příjmem 60 milionů dolarů také mimochodem nejlépe vydělávající ženskou účastnicí her. Větší příjmy měl mít podle časopisu Forbes jen basketbalista Kevin Durant.

Výsadní postavení japonské tenistky Naomi Ósakaové na japonských olympijských hrách zdůraznila skutečnost, že jí byla svěřena nejčestnější role osoby, která zapaluje olympijský oheň na znamení zahájení her.

Na tenisovém turnaji ji tedy mnozí považovali za velkou favoritku ženské dvouhry. Zejména poté, co už ze soutěže vypadla Australanka Bartyová, úřadující světová jednička. Jenže naděje Ósakaové dnes vyhasly. Za 70 minut ji z kurtu výsledkem 6:1, 6:4 vyprovodila sokolovská rodačka Markéta Vondroušová. Na počítači číslo 42, tedy o 40 míst níže než soupeřka.

„Tvář olympiády vypadla po šokující porážce,“ píše The Sun a upozorňuje, že turnaj žen teď může mít problém s televizní sledovaností.

„Bylo toho na mě moc“

„Šokující vypadnutí ve třetím kole,“ přidává se web NBC. Upozorňuje, že domácí favoritka vypadala od počátku nervózně a první set prohrála za pouhých 24 minut.

Slovo „šok“ nechybí ani ve zpravodajství BBC. „Cítila jsem velký tlak. Přece jen jsem hrála na olympijských hrách prvně. A napoprvé toho na mě asi bylo trochu moc,“ cituje Ósakaovou.

Podívejte se na krátké video k utkání Vondroušové s Ósakaovou.Video: AP, SNTV

Japonka odstoupila z letošního French Open, kde se svěřila, že bojuje s depresemi. Vynechala poté i Wimbledon, prvním velkým turnajem od té doby byl pro ni právě turnaj olympijský.

„Jsem docela ráda za hru, kterou jsem předváděla po tak dlouhé pauze. Ale moje očekávání byla vyšší,“ dodala Ósakaová, která připustila, že dost dobře nevěděla, jak se s tlakem, pod nímž se v rodném Japonsku ocitla, lépe vyrovnat.

Naomi Ósakaová je rodačkou z města Ósaka, její otec je původem Haiťan, podržela si ale rodné jméno své japonské matky. Od tří let žije s rodiči v USA, japonsky rozumí, hovoří ale raději anglicky. Japonci ji ale milují, rozhodla se totiž vystupovat pod vlajkou země, kde se narodila. Podle marketingových expertů jí to nahrává i ve spolupráci se sponzory, jako Japonka je pro leckteré firmy zajímavější než jako jedna z mnoha Američanek. Díky japonské vlaječce za svým jménem je asijskou sportovní hvězdou.

Výhra potěšila i fotbalového bosse

Ale tentokrát byla prostě sokolovská rodačka Markéta Vondroušová lepší. Největším dosavadním úspěchem 22leté české tenistky byla finálová účast na French Open před dvěma lety.

„Dneska se to povedlo, ale v tenise je to tak, že každý den může být jiný,“ nevyrostla Markéta do nebe po dnešním velkém vítězství nad světovou dvojkou.

Zajímavostí je, že manažerem Markéty Vondroušové je její příbuzný, majitel fotbalové Viktorie Plzeň jménem Adolf Šádek.

Ve čtvrtfinále teď Vondroušovou čeká Španělka Paula Badosaová, čtvrtfinalistka letošního French Open. Nemělo by se předbíhat, ale vítězka čtvrtfinále už bude mít hodně blízko k medaili. Kdyby hypoteticky Vondroušová přes Španělku postoupila, čekala by ji v semifinále vítězka souboje Giorgiová–Svitolinová.

Co je důležité: za případnou porážku v semifinále se ještě na OH bronzové medaile nerozdávají, poražené semifinalistky hrají o bronz, ty úspěšnější si samozřejmě ve finále rozdělí zlato a stříbro.

V medailové hře v dámské dvouhře zůstala ze čtyř českých aspirantek na cenné kovy už jen Vondroušová.

Po včerejším výpadku Petry Kvitové s Van Uytvanckovou se dnes – už v osmifinále – nedařilo Barboře Krejčíkové, která skončila na raketě Švýcarky Bencicové. A vyhasly tu i naděje wimbledonské finalistky Karolíny Plíškové, ta tentokrát nestačila na Italku Giorgiovou.

V mužském singlu dohrál i Tomáš Macháč, který podlehl Argentinci Schwartzmanovi.

Další české tenisové šance drží ještě v dámské čtyřhře pár Krejčíková-Siniaková, který dnes postoupil do čtvrtfinále, kde ho čekají Australanky Bartyová a Sandersová. Naopak dvojice Plíšková-Vondroušová byla z dalších bojů vyřazena.

Reklama

Doporučované