Hlavní obsah

Japonský císař se naposledy ve funkci zúčastnil pietní akce k výročí kapitulace

Císař Akihito pietní akci navštívil s manželkou Mičiko.Video: AP

 

Reklama

Podle médií je císař Akihito symbolem míru a usmíření po druhé světové válce. Piety se zúčastnil i premiér Šinzó Abe, který zároveň vyslal zástupce a obětní dary do kontroverzní svatyně, která kromě obětí války uctívá i válečné zločince.

Článek

Japonsko si připomíná 73 let od kapitulace během druhé světové války, oznámil ji 15. srpna 1945 císař Hirohito. Vzpomínkové události v Tokiu se naposledy ve funkci zúčastnil 84letý císař Akihito, který má příští rok abdikovat.

„Myslím na minulost s hlubokým pocitem viny a upřímně doufám, že se válečná zvěrstva nebudou opakovat. Společně s Japonci vyjadřuji soustrast těm, kteří za války zemřeli, a modlím se za světový mír a blahobyt našeho národa,“ řekl Akihito, který se během své vlády podle agentury Reuters stal symbolem míru, demokracie a usmíření, protože často navštěvoval bývalá bojiště a modlil se za padlé všech národností.

Monarcha, který strávil na trůně bezmála 30 let, hodlá 30. dubna příštího roku odstoupit, píše agentura ČTK. Stane se tak prvním japonským panovníkem za téměř 200 let, který na svůj post abdikuje. Zemi bude od 1. května vládnout korunní princ Naruhito.

Pietní události se zúčastnil také japonský premiér Šinzó Abe. „Budu pokorně čelit minulosti a rozhodně dodržím slib, že za žádné situace nebudeme opakovat hrůzy války,“ uvedl Abe.

V Tokiu se demonstruje proti svatyni zasvěcené obětem války, ale i válečným zločincům

Svatyně Jasukuni vyvolává rozporuplné reakce.Video: Reuters

Zároveň však Abe vyslal zástupce a obětní dary do kontroverzní šintoistické svatyně Jasukuni, která je zasvěcena vojákům a civilistům, již zemřeli v bojích za císařství. Ve svatyni podle šintoismu sídlí jejich zbožštělé duše, mezi nimi jsou však i váleční zločinci z druhé světové války.

Přibližně 500 lidí se sešlo v Tokiu, aby protestovali proti této svatyni, která podle nich oslavuje válku. V reakci na to do ulic vyrazili i nacionalisté s japonskými vlajkami. Na rozdíl od předchozích let nedošlo mezi oběma skupinami k žádnému střetu.

Reklama

Související témata:

Doporučované