Hlavní obsah

Jaro je tady. Důkaz? V plzeňské zoo se po třech měsících zimní dřímoty probudili medvědi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Po probuzení stačí medvědům pytlík piškotů. Už za pár týdnů jsou ale na své obvyklé dávce jídla, dostávají jablka, mrkve, pekařské i cukrářské výrobky a také ryby.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

V plzeňské zoologické zahradě se po zimě probudili medvědi. Jako poslední ze čtveřice procitl 37letý Pišta, naopak jako první z brlohu vylezl už na konci února samec Miky. Od úterý mohou návštěvníci ve výběhu spatřit všechny čtyři medvědy, včetně sourozenecké dvojice Elišky a Honzíka známé z večerníčku.

Článek

„Začátek zimního spánku bývá pravidelně kolem Mikuláše,” říká Václav Trejbal, ošetřovatel velkých šelem v plzeňské zoologické zahradě, s tím, že spánek trvá přibližně tři měsíce.

Medvědi se probouzejí v závislosti na počasí. Ošetřovatelé to poznají podle toho, že zvířata začnou škrábat na vrata svých brlohů.

„Po probuzení začneme medvědy postupně rozkrmovat,” vysvětluje Trejbal. V první dny po probuzení si medvědi vystačí s pytlíkem piškotů. Už za pár týdnů jsou ale na své obvyklé dávce jídla. „Krmíme je sezonním ovocem, v tuto dobu především jablky a mrkví, a k tomu dostávají pekařské a cukrářské výrobky,” líčí Václav Trejbal a dodává, že medvědi dostávají také ryby.

Medvědi začali v Plzni zimovat až v novém výběhu. Ten získali v roce 1998 a následujícího roku poprvé ulehli k zimnímu spánku. Byl ale zhruba o polovinu kratší než dnes.

Reklama

Doporučované