Hlavní obsah

Je potřeba se orientovat na celou Asii, nejen na Čínu, říká makléř

Rozhovor s hlavním makléřem Patria Finance Markem Trúchlym.Video: Pavel Cyprich, Seznam Zprávy

 

Reklama

Čínská ekonomika má za sebou nejhorší čtvrtletí za 30 let. Má cenu se na ni stále upínat?

Článek

V roce 2007 byl hospodářský růst Číny větší než 15 procent, před 10 lety přes 12 procent a teď je výsledek tamního hospodářství na půlce.

„Nemůžeme čekat, že ten růst bude stále v těch vysokých, někdy i dvouciferných hodnotách,“ říká v rozhovoru pro Seznam hlavní makléř Patria Finance Marek Trúchly.

Za zpomalením čínské ekonomiky je nejen americko-čínská obchodní válka, ale také zpomalení stavebnictví a hlavně domácí poptávky. Na spotřebě domácností, které jsou ve světě nejběžnějším tahounem ekonomik, přitom stojí čínská ekonomika stále víc. Aby lidé více utráceli, snížila jim tamní vláda i daně.

„To číslo 6,2 není nic, co by nám mělo nahánět strach. Ty strach nahánějící faktory jsou v Číně trochu jiného rázu. Ať už je to úvěrování nebo bankovní systém,“ říká Trúchly.

S Čínou ano, ale...

Čína tak letos pravděpodobně skončí s výsledkem růstu svého HDP na 6 procentech.

A to zpomalí i další státy světa. Včetně Německa a s tím i Česka.

Čína je největším automobilovým trhem na světě, ale prodeje osobních vozů se tam propadají už rok v kuse. Letos v květnu byl trh o 16 procent níž než loni. A celosvětově se propadl letos prodej aut o 6 procent.

„To všechno by se mělo projevit i na výstupu naší ekonomiky, protože náš ekonomický model je na automobilovém průmyslu hodně navázaný,“ vysvětluje hlavní makléř Patria Finance.

Že by to byl ale pro Česko zásadní problém, se nebojí. Tak úzká provázanost mezi čínskou a českou ekonomikou, aby to způsobilo nějaké výraznější zpomalení tuzemského hospodářství, není. Česko by se ale i tak mělo snažit spolupracovat i s dalšími asijskými státy.

„Měli bychom se orientovat na jihovýchodní Asii, to jsou ekonomiky, které extrémně rostou. A když není diverzifikace, tak to celkovému portfoliu škodí a platí to i v makroekonomickém měřítku,“ uzavírá ekonom.

Reklama

Doporučované