Hlavní obsah

„Je to blázen.“ Na kauze Babiše juniora získávají body dezinformátoři

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Andrej Babiš junior a režisér Vít Klusák se před volbami dostali do sítě řetězových e-mailů a dezinformačních webů.

Reklama

Dezinformační kampaň před volbami sílí. Zvyšuje se frekvence rozesílání řetězových e-mailů, jejichž autoři se hlavně v očích seniorů snaží pošpinit některé strany. V hledáčku jsou především Piráti, nově i Babiš junior.

Článek

Když Andrej Babiš mladší na začátku září vystoupil s emotivním projevem na zahájení volební kampaně hnutí ANO v čele s jeho otcem, ocitl se nově i v hledáčku šiřitelů dezinformací. Jeho jméno se začíná objevovat v řetězových e-mailech a na dezinformačních webech.

Všechny mají společného jmenovatele. Premiérova syna označují za duševně nemocného a jeho spolupracovníky za ty, kteří nemocného jen zneužívají v kampani proti Andreji Babišovi staršímu.

Ústecká konfrontace Babiše juniora s otcem proletěla skoro všemi dezinformačními weby. Všechny mladého Babiše zmiňují jako duševně nemocnou oběť využitou pro kampaň proti jeho otci.

Jejich společným pojítkem je nepříliš povedená grafika, jednoduché snahy o fotomontáž a mnohdy i chyby v českém jazyce.

„Babiš mladší jako loutka v rukách opozice“, „Jak to bylo s Babišem mladším? Nitky mají vést k TOP 09“ či „Kavárna zahájila kampaň pro Babiše: Provokace se synem je hyenismus i politická chyba. Loutkovodiči Kalousek, řeporyjská kreatura i Klusák zase přestřelili“. Tak zní některé z titulků článků, které o synovi premiéra pojednávají.

V monitoringu dezinfowebů za první zářijový týden je zmiňují Čeští elfové, kteří se zabývají sledováním dezinformací na webu a v řetězových e-mailech.

Foto: Čeští elfové

Příklad jednoho z obrázků, které si o Andreji Babišovi mladším mezi sebou posílají senioři.

Kauza Babiše mladšího podle nich patřila mezi trendy ze začátku září. „Jeho vystupování je rámováno jako kampaň opozičních koalic proti ANO,“ uvádějí v zářijové zprávě.

Speciální prostor podle nich Babiš junior dostával zejména v Parlamentních listech. „Autoři se zatím nedokázali shodnout, jestli je AB ml. manipulovaný Vítem Klusákem, demokratickou opozicí, nebo jestli je prostě blázen. Všechny tyto názory zaznívají,“ upozorňují Čeští elfové.

Události kolem premiérova syna se postupně začínají dostávat i do řetězových e-mailů, které si přeposílají především lidé v seniorském věku. Databáze řetězových e-mailů v polovině září zachytila dva podobné e-maily s předmětem Opoziční provokace, jež tvoří několik fotografií, koláží a grafických výkřiků týkajících se voleb. Hlavními hrdiny řetězových e-mailů, které mezi Čechy kolují, jsou však už dlouhodobě uprchlíci a Piráti, jimž se věnuje nejvíc hromadně rozesílaných zpráv.

Zatímco přes léto tato aktivita stagnovala, v zářijových statistikách záchytů začíná křivka u obou témat opět růst. S blížícími se volbami však roste aktivita i u e-mailů s dalšími „pomlouvanými“ subjekty, jakými jsou strany takzvané demokratické opozice, ale třeba i islám. Roste také počet řetězových e-mailů věnovaných hnutí ANO, SPD či komunistům. Tyto strany jsou však v drtivé většině v přeposílaných zprávách chváleny či glorifikovány.

Na Piráty, kteří statistikám dezinformačních e-mailů dlouhodobě vévodí, se největší špína valila letos v květnu, kdy se jim věnovala více než čtvrtina zachycených řetězových e-mailů. Přesněji 27 procent. V červenci a srpnu klesla pod 20 procent, v září však řetězové e-maily proti České pirátské straně zase přibývají.

Foto: Čeští elfové

Statistika záchytů řetězových e-mailů. Nejvíc jich je proti Pirátům. V září začala aktivita stoupat u všech stran.

Nejnovější zachycený e-mail po českém internetu létá už od dubna loňského roku. Snaží se spojovat výsledky auditu Evropské komise týkajícího se Andreje Babiše s Babišovou snahou zabránit islamizaci Česka, za kterou se ho EU snaží potrestat.

Více než rok je starý i e-mail, ve kterém si nyní senioři přeposílají fotomontáže a nelichotivé fotografie pirátského předsedy Ivana Bartoše. Kapitálkami napsaný průvodní dopis varuje, že kdo vhodí do urny volební lístek Pirátů, tak zahazuje české dějiny – Velkomoravskou říši, husitské období, Františka Palackého, Bílou horu, Petra Voka a další. Internetem se nově šíří také video nahého muže zadrženého policií, kterého rozesílatelé označují za pirátského kandidáta do parlamentu.

„Dezinformace se začaly soustředit na poškozování této koalice zkreslenými či zcela fabulovanými tvrzeními o jejich politických záměrech. Tyto dezinformace mají vystrašit zejména starší voliče tím, že je koalice Pirátů a STAN připraví o jejich práva a neúměrně je finančně zatíží. Smyšlené útoky na kolaci pokračují a postupem času se, byť v menší intenzitě, přidaly také podobné útoky na koalici Spolu,“ říká mluvčí Českých elfů Bohumil Kartous.

Raketový nástup v zachycených řetězových e-mailech s nadcházejícím podzimem zaznamenaly i opoziční TOP 09 a ODS. Stejně je na tom i hnutí ANO, to však v těchto e-mailech zaznamenává spíše podporu.

„V některých řetězových e-mailech jsou obsaženy přímé apely na volbu těchto stran, opět adresované zejména starším lidem,“ upozorňuje Kartous.

Zajímavostí je, že Čeští elfové do databáze dezinformačních řetězových e-mailů zařadili třeba i e-maily, které šíří novou knihu Andreje Babiše Sdílejte, než to zakážou. „Na 450 stranách je glorifikován Andrej Babiš a jeho vláda a je zde útočeno na jeho politickou konkurenci a utvrzovány jsou narativy soustavně šířené v řetězácích,“ komentují důvod pro zařazení Čeští elfové.

Přehledný průvodce volebním speciálem Seznam Zpráv:

+4

Reklama

Doporučované