Hlavní obsah

Je to ke škodě rodinného života. Ústavní soud vysvětlil, proč zůstanou obchody zavřené

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Zákon měl platit pro všechny obchody, reaguje na rozhodnutí Ústavního soudu tajemník Asociace českého tradičního obchodu.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ústavní soud ve středu zamítl návrh skupiny senátorů na zrušení zákona o prodejní době.

Článek

Velké obchody zůstanou o vybraných svátcích i nadále zavřené. Skupina senátorů neuspěla u Ústavního soudu s návrhem na zrušení zákona o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě.

Ústavní soud mimo jiné v odůvodnění svého rozhodnutí uvedl, že v posledních desetiletích dochází k rozvolňování pravidelného střídání pracovních a svátečních dnů v týdnu.

„A to jak ke škodě rodinného života, tak i k újmě na osobní spokojenosti. Zavedení určitých dnů v roce, které budou obecně chápány jako dny, které nejsou určeny k práci, představuje zmenšení takové újmy,“ argumentují například soudci.

Zákon se týká prodejen s plochou nad 200 metrů čtverečních. Právě k tomu mají obchodníci aktuálně největší výhrady. „Pokud by zákon měl platit, a po dnešku to vypadá, že bude, tak by se měl vztahovat na všechny bez výjimky,“ řekl Seznamu Jan Hrdina, tajemník Asociace českého tradičního obchodu.

Naopak zástupci zaměstnanců obchodu jsou s výsledkem spokojeni. „Přáli jsme si tento výsledek,“ řekl Ivo Grossmann, právník Unie zaměstnanců obchodu.

Zákon o prodejní době tedy dál platí v současné podobně. Větší obchody proto zůstanou zavřené 1. ledna, na Velikonoční pondělí, dále 8. května, 28. září, 28. října, 25. a 26. prosince. Na Štědrý den smí velké obchody prodávat jen do 12:00.

Reklama

Související témata:

Doporučované