Hlavní obsah

Je to krok k občanské válce, myslí si polská novinářka o vraždě starosty Adamowicze

Nejde o nahodilý čin psychicky labilního člověka, ale ukázku politického násilí, tvrdí polská novinářka.Video: Filip Horký, Seznam Zprávy

 

Reklama

Nedělní útok na starostu polského města Gdaňsk Pawla Adamowicze není ojedinělou deviací vyšinutého jedince, ale ukázkou politického násilí, ke kterému v Polsku dochází už několik let. Tvrdí to Barbara Sierszula, polská novinářka, která byla hostem Večerních zpráv Televize Seznam.

Článek

Novinářka verzi o náhlém vyšinutí jedince neuznává, protože podle ní mohl muž Adamowicze napadnout kdykoliv dříve. Starosta Gdaňsku totiž celý den chodil po městě a sbíral peníze v rámci charitativní akce. Útok přišel až při jejím finále, ve večerních hodinách.

Muž, kterého polská média identifikovala jako 27letého Stefana W., navíc bezprostředně po atentátu vykřikoval: „Nevinný jsem seděl ve vězení. Občanská platforma mě mučila. Právě proto zemřel Adamowicz.“ Narážel tak na fakt, že byl za vlády liberální strany Občanské platformy, jejímž byl dříve Adamowicz členem, odsouzen k pěti a půl roku vězení. Soud mu sečetl čtyři bankovní loupeže v Gdaňsku, při nichž si v roce 2013 dohromady odnesl necelých 16 tisíc zlotých (95 tisíc korun).

Podle Sierszuly tedy nešlo o náhlé pohnutí mysli, ale o velice zlomyslný, promyšlený čin. A s obdobnými případy politického násilí se prý Polsko potýká už přibližně třetí rok. „V Polsku není výjimkou, že někdo zaútočí na cizince, člověka tmavé pleti nebo homosexuála,“ řekla novinářka v rozhovoru.

Právě takových menšin se starosta Gdaňsku Pawel Adamowicz zastával. Sierszula ho popsala jako velice populárního politika, který opakovaně vyhrál volby a byl velice otevřený. „Liberál, který chodil mezi lidi, zastával se práv menšin a homosexuálů. Přesvědčoval veřejnost, že migranti nejsou tak strašná věc, jak se nám politici z Práva a spravedlnosti (PiS) snaží namluvit. A říkalo se, že PiS ho nenávidí,“ upozornila Sierszula.

Terčem nenávisti byl Adamowicz už dříve. Krajně pravicové hnutí Všepolská mládež nedávno vydalo 11 falešných parte liberálních politiků jako akt politického úmrtí. Předmětem jednoho z nich byl Adamowicz. Ten na ně čtyři dny před nedělním útokem podal trestní oznámení.

„Člověk, který byl před dvěma lety šéfem této skupiny, je teď ve vládě. Je náměstkem jednoho z ministrů. To znamená, že vláda chce s tímto nacionalistickým, fašisty připomínajícím hnutím spolupracovat,“ řekla Sierszula. Dodala, že pro městského liberála, který se pozitivně dívá na práva různých menšin, je pro legalizaci potratů, teď v Polsku nepanuje příjemné klima. „Všichni, kteří kritizují PiS, jsou vlastizrádci, Poláci horší sorty, na odpis apod.,“ tvrdí novinářka.

Mladí Poláci proto podle Sierzuly ve velkém opouští svou rodnou zemi a lidé, kteří emigrovali, nereagují na výzvu vlády, aby se vrátili. Příkladem je podle ní Velká Británie, kde žije až milion Poláků.

Reklama

Doporučované