Hlavní obsah

„Je to proti veřejnému zájmu.“ Bolsonaro zastavil plán na rozdávání tamponů a vložek

Foto: Profimedia.cz

Příslušníci organizace Červený kříž rozdávají osobní hygienické potřeby (ilustrační snímek)

Reklama

Plán na bezplatné rozdávání hygienických vložek a tamponů znevýhodněným dívkám a ženám skončil neúspěchem. Vetoval ho brazilský prezident. Rozhodnutí Jaira Bolsonara se v Brazílii setkalo s vlnou kritiky.

Článek

Brazilský prezident Jair Bolsonaro podle webu The Guardian vetoval část zákona, podle níž se hygienické předměty jako vložky měly bezplatně dostat k ženám bez domova, vězenkyním a také mladým ženám v tíživých situacích, které stále dochází na státní školy. Z ambiciózního plánu mělo podle návrhu zákona mít prospěch až 5,6 milionu žen.

„Podle Bolsonara je tento projekt proti veřejnému zájmu. Já říkám, že proti veřejnému zájmu je to, že dívky ztratí kvůli menstruaci asi šest týdnů školy ročně,“ uvedla Tabata Amaralová z Brazilské socialistické strany (PSB), která je spolu s dalšími 34 federálními poslanci spoluautorkou návrhu zákona. Prezident podle ní vetováním plánu minulý týden prokázal „pohrdání důstojností zranitelných žen“.

Amaralovou stejně jako řadu dalších politiků a političek pobouřilo převážně Bolsonarovo zdůvodnění veta. Podle Bolsonara by totiž bezplatné rozdávání hygienických výrobků chudším dívkám a ženám „zvýhodnilo určitou skupinu“.

Amaralová zpochybnila tvrzení vlády, že není jasné, kde vzít 84 milionů realů (333,5 milionu Kč) ročně na pokrytí plánu. Poznamenala, že ministerstvo zdravotnictví musí platit nákladné zákroky a operace, které jsou důsledkem komplikací poté, co se ženy během menstruace musí uchylovat k nehygienickému jednání. Tyto alternativy je podle ní nucena využít až polovina brazilských žen.

V květnové zprávě dětského fondu OSN UNICEF se uvádí, že 713 000 dívek v Brazílii žije bez přístupu ke koupelně. Asi čtyři miliony dívek nemají ve škole odpovídající hygienické vybavení.

„Je pro chudou ženu výsadou mít právo na tampon? Ne! Je to sociální politika, veřejné zdraví!“ napsala na Twitteru Jacqueline Moraesová, viceguvernérka jihovýchodního státu Espírito Santo.

„Veto je absurdní a nehumánní,“ uvedla Rozana Barrosová, předsedkyně Brazilského svazu středoškoláků (UBES). „Představili jste si někdy, že byste k zadržení menstruace používali papír nebo noviny? Je to krutá realita, zejména mezi mladými lidmi. Uprostřed pandemie a prohlubující se sociální nerovnosti se tato situace ještě zhoršila. Mnoha studentkám je znemožněno studium. Do školy kvůli tomu, že nemají hygienickou vložku, přestanou chodit. Takovou zemi nechceme, a proto jsme prostřednictvím UBES, který zastupuje více než 40 milionů studentů, pomohli vytvořit tento zákon. Proti tomuto vetu budeme bojovat,“ dodala Barrosová.

„Menstruace je přirozenou součástí cyklu růstu a vývoje. Péče musí být součástí opatření veřejných orgánů a zdravotní politiky,“ uvedly organizace UNICEF a UNFPA minulý týden ve společném prohlášení.

Skotsko se v loňském roce podle webu Washington Post stalo první zemí, která poskytuje vložky a tampony zdarma na veřejných místech, jako jsou komunitní centra, lékárny a kluby pro mládež. Ve školách a na univerzitách se tam hygienické potřeby zdarma nabízí od roku 2018.

Přibližně 18 milionů dolarů letos na poskytování bezplatných vložek a tamponů školám vyčlenil Nový Zéland, ředitelé škol se však musí k programu přihlásit.

Reklama

Doporučované