Hlavní obsah

„Je to špatně. Psal jsem jí, ať to okamžitě ukončí.” Babiš prolomil mlčení a vyjádřil se ke služebnímu autu Jermanové

Podívejte se, jak Babiš komentoval kauzu zneužívání služebního auta středočeské hejtmanky.Video: Barbora Kalátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Seznam Zprávy minulý týden v sérii reportáží upozornily, že manžel středočeské hejtmanky Jaroslavy Jermanové pravidelně využívá její služební auto k soukromým účelům. Poprvé nyní situaci komentoval i její stranický šéf a premiér Andrej Babiš.

Článek

Reportér Seznamu zdokumentoval, že Jermanové manžel Jakub Pokorný využívá krajský služební superb v milionové hodnotě zejména k tomu, aby v Benešově jezdil z domu do svého kadeřnictví. Ušetřil si tím pár minut cesty denně.

Na středeční tiskové konferenci po jednání vlády se ke kauze poprve vyjádřil i premiér a šéf ANO Babiš. Zazněl dotaz, jak jde zneužívání služebního vozu dohromady s bojem proti papaláštsví a šetřením, které ANO hlásá.

„To, co se týká paní Jermanové a jejího manžela, to je špatně, tak to nemá být. Mně se to nelíbí,” odpověděl Babiš stručně.

Následoval druhý dotaz na stejné téma. Reportérka Seznamu se ptala, zda Babiš plánuje vyvodit pro Jermanovou nějaké důsledky. „Já jsem jí psal hned, že tomu nerozumím a že to má okamžitě ukončit,” řekl předseda ANO bez dalších podrobností.

Tisková konference.Video: Vojtěch Blažek, Seznam Zprávy

Nakonec ještě zmínil tiskovou konferenci, kterou manželé Pokorní svolali na pondělí. „Ta tiskovka se vůbec nepovedla. Byla zbytečná,” dodal premiér.

Na zmíněné tiskovce Pokorný hájil užívání vozu. „Dotčené auto Škoda Superb je dva roky staré a má najeto 120 tisíc kilometrů a je po bývalém hejtmanovi. Na toto služební auto existuje smlouva, která upravuje soukromé jízdy. Tyto jízdy musíme vykazovat a samozřejmě uhradit všechny náklady,” ohradil se Pokorný na speciálně svolané tiskové konferenci.

Podle jeho vyjádření náklady zatím činily 29 826 korun na pohonných hmotách a měsíční platbu 3719 korun od úřadu.

Následně ale hejtmančin manžel řekl, že smlouvu o autě po kritice ukončil a že „se už nikdy ani nedotkne žádného předmětu Středočeského kraje, kromě manželky”.

Podle zjištění Seznamu si žádný jiný hejtman v Česku nemůže dovolit takto služební auto využívat. Porušil by tím přepisy.

Středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová se přitom původně divila, proč by nemohla manželovi půjčovat služební limuzínu. Je to prý benefit přesně podle předpisů kraje – a navíc nutný k tomu, aby ona i její rodina měly potřebný servis.

Reklama

Doporučované