Hlavní obsah

Jeden z nejhezčích dnů, hodnotí prohru komunistů Zdena Mašínová

Zdena Mašínová.

Reklama

Mělo se to stát už daleko dřív, ale stejně jsem za to ráda. Těmito slovy hodnotí Zdena Mašínové, že komunisté poprvé od Sametové revoluce nezasednou do Poslanecké sněmovny.

Článek

Konečně dozrála další generace, říká dcera hrdiny protinacistického odboje Zdena Mašínová na porážku komunistů v posledních volbách.

Sestra protikomunistických odbojářů Josefa a Ctirada Mašínových se nepokrytě raduje z toho, že KSČM po třiceti letech nezasedne ve Sněmovně.

„Zdá se mi ale, že to byla příliš dlouhá doba. Mělo to být už dříve,“ dodává Mašínová v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Po 32 letech komunisté opustili Sněmovnu. Jaké pocity máte, když sledujete ve zprávách, že KSČM neuspěla ve volbách?

To je pro mě velmi důležitá věc. Samozřejmě, mám velkou radost, byl to jeden z nejhezčích dnů o volbách, který jsem vůbec zažila v těch posledních letech. Ale jak už jsem několikrát opakovala, zdá se mi, že to byla příliš dlouhá doba. Mělo to být už dříve.

Proč podle vás komunisté končí až teď? Měla podle vás být strana zakázaná po Sametové revoluci?

Zcela určitě. Ten název se tady neměl vůbec objevit. To už mělo být, to jsme věděli hned v tom 90. roce, že to není dobře. Komunistická strana tady neměla už vůbec co dělat.

Zdena Mašínová

Zdena Mašínová je dcera protinacistického odbojáře Josefa Mašína. Bratři Josef a Ctirad byli aktivní v protikomunistickém odboji. Matka Zdena Mašínová starší zemřela 12. června 1956 v komunistickém vězení a její ostatky byly následně vhozeny na Ďáblickém hřbitově do hromadného hrobu. Sama Zdena Mašínová byla po celý život komunistickým režimem perzekvována.

Co podle vás stojí za tím, že KSČM nepřekročila 5% hranici nutnou pro vstup do Sněmovny?

Já si myslím, že konečně dozrála další generace. Podle mě můžeme děkovat z valné části mladší generaci. Z poslední doby mám zkušenosti, že se mladá generace velmi zajímá o současné dění ve společnosti. Mladí lidé mě velmi mile překvapují.

Hrozí podle vás, že se ještě někdy KSČM dostane do Parlamentu? Ve Sněmovně ani v Senátu nemá strana jediného zástupce.

Chci doufat, že ne, že to už nehrozí. Vsázím hlavně na ty nové generace.

Myslíte si, že je stále nutné připomínat právě zločiny komunistického režimu, které se odehrály před rokem 1989? Nezapadne teď toto téma, když už nemají vliv v Parlamentu?

Samozřejmě, je to velmi důležité. Když mám možnost mluvit s mladými lidmi, tak to dělám, i když se nerada vracím do těch strašných let, které jsem musela v mládí prožít.

Jak reagovali na volby vaši blízcí nebo bratr Josef, který žije v USA?

Mám mnoho telefonátů, překvapivě mnoho lidí se na mě obrací a chce, abych se k tomu vyjádřila. S bratrem jsem pochopitelně mluvila již v den voleb. On je zdrženlivý a říká: Uvidíme teprve, jak se situace bude vyvíjet dál.

Vyjádření Josefa Mašína pro Seznam Zprávy z USA

Jak hodnotíte celkově výsledek voleb v České republice?

Jedny volby ohnutou páteř národa ještě nenarovnaly. Cesta je ještě dlouhá.

Zvažujete, že byste přijel do Česka?

Zemi mých rodičů, kde jsem se narodil bych navštívil rád. Doufám, že euforie vzbuzena výsledkem voleb najde své opodstatnění v budoucnosti. Čas ještě mám.

Zdroj: Vyjádření Josefa Mašína ze Spojených států amerických

Myslíte, že ho nyní už přemluvíte, aby přijel do Česka?

My o tom hodně hovoříme, tak uvidím. Doufám, že se mi to podaří, až otevřeme památník v Lošanech.

V jakém stavu je teď památník?

Velice se postupuje v pracích a máme termín v příštím roce, v srpnu.

Co by řekl váš otec nebo vaše matka na fakt, že jste to právě vy, kdo dává rodinnou usedlost znovu do pořádku?

Co si vzpomínám, moji rodiče nikdy nepočítali s tím, že bych já někdy mohla hospodařit na tomto statku, vzhledem k mému zdravotnímu stavu a tak podobně. Často na ně myslím a všichni se diví, že jsem to já, která o toto usiluje.

Jak vnímáte celkově výsledek voleb, změní se teď něco na politické scéně?

No chtěla bych tomu věřit, bude to chtít určitý čas. Chci věřit, že další generace už nebudou chtít něco podobného opakovat, co tato krásná země musela zažít.

Platí i po volbách stále váš citát, že Česko je krásná, ale nešťastná země?

Ano, platí. Měla jsem možnost se na mnoha místech na této planetě již od 90. let porozhlédnout a musím říct, že tato země je nejkrásnější.

Reklama

Doporučované