Hlavní obsah

Jedna země, jeden systém? V Hongkongu došlo k zatčením i vládním změnám

Foto: Profimedia.cz

Správkyně Hongkongu Carrie Lamová s novými členy svého kabinetu.

Reklama

Nejprve zatčení, potom škatulata. Před několika dny hongkongská policie zadržela patnáct prodemokratických veteránů. Ve středu pak tamní kabinet oznámil změny, které někteří považují za ukázku čínské moci.

Článek

Škatulata v nejvyšších patrech hongkongské politiky mají podle správkyně semiautonomního území Carrie Lamové zemi posílit v době, kdy její ekonomiku ohrožuje koronavirová pandemie. „V příštích dvou letech povedu svůj vládní tým k tomu, aby udělal co nejvíce pro to, aby dostal pod kontrolu pandemii, chránil zaměstnanost, podporoval byznys, zmírňoval těžkosti, kterými lidé prochází, stejně jako plnil různé plány k oživení hongkongské ekonomiky,“ řekla podle deníku South China Morning Post správkyně Hongkongu a předsedkyně vlády Carrie Lamová.

Změny v kabinetu Peking schválil – čtyři ministři jej opustili a dva změnili resort. Z pozice ministra pro záležitosti ústavy a pevninské Číny odešel mimo jiné Patrick Nip, který byl středobodem napětí, které v posledních dnech v Hongkongu panovalo. Vyvolal jej Nipův výrok, když prohlásil, že „žádná legislativa nebrání čínským úřadům v tom, aby v Hongkongu zasahovaly“. Za toto vyjádření se, nyní už bývalý, ministr v pondělí omluvil. A o místo ve středu přišel, v křesle ho nahradil dosavadní ministr pro migraci Erick Tsang.

Lamová odmítla, že by reorganizace vlády měla co dělat s tímto incidentem. A popřela utužování vztahů s Čínou. Někteří zákonodárci ale říkají, že tímto krokem Peking zintenzivňuje svoje sevření Hongkongu.

„Tohle není běžná reorganizace, ale ukázka síly,“ myslí si například poslanec a předseda Občanské strany Alvin Yeung, který se vyjádřil v rozhovoru pro hongkongskou rozhlasovou stanici RTHK. Podle něj takové změny sice veřejnost ani nezaznamená, ale umocní sílu správkyně a těch, kteří za ní stojí.

„Naše zatčení je součástí většího plánu“

Foto: Profimedia.cz

Jednaosmdesátiletý Martin Lee při vyjádření pro média.

Před několika dny také došlo k zatčení patnácti prodemokratických aktivistů. Důvodem byla účast na loňských protestech i jejich organizace. Mezi zatčenými jsou i veteráni prodemokratické politiky Hongkongu, zejména jednaosmdesátiletý Martin Lee.

Podle komentáře, který napsal pro americký The Washington Post, mu hrozí i soudní řízení v pevninské Číně. „Naše zatčení je součástí většího plánu,“ uvádí někdejší poslanec Lee v textu. Když v roce 1997 předával britský princ Charles Hongkong zpět Číně, napsal si podle britského listu The Guardian do svého deníku: „Ponechali jsme Hongkong jeho osudu v naději, že Martin Lee, lídr demokratů, nebude zatčen.“

Seznam Zprávy se spojily s prodemokratickou političkou Leticiou Wong Man-huenovou z hnutí Civic. „Myslím, že se úřady těmi zatčeními snaží vyhrožovat hongkongským protestujícím. Blíží se výročí loňských protestů, bojí se, že v červnu zase vyjdeme do ulic. Navíc se v září konají volby do zákonodárné rady. Takže se bojí nejen toho, že budeme protestovat, ale i toho, že ve volbách zvítězí prodemokratická strana,“ řekla politička Seznam Zprávám. Loni zvítězila v komunálních volbách ve volebním obvodu City One v okrsku Sha Tin nad propekingským kandidátem Ka-wing Wongem.

Podle ní je ale zatčení prodemokratických veteránů ze strany úřadů nesmyslné. „Podle mě si neodvedly ty ‚správné‘ osoby. Zatčení veteráni nejsou ti, kteří by lidi naháněli do ulic,“ myslí si Wong Man-huenová. „Třeba Martin Lee nebo Margaret Ng, oběma je přes sedmdesát nebo osmdesát. Představují sice symboly osmdesátých a devadesátých let, ale demonstrantům je okolo dvaceti – někteří o těchto lidech ani pořádně neslyšeli,“ dodala.

„Protesty nikdy neskončily“

Podle ní se Čína trochu oklepala z koronavirové krize a už v Hongkongu podniká další politické kroky. „Je to vážně dost očividné. Sotva se dostala z krize covid-19, Čína si trochu ulevila, tak se pustila do politiky,“ řekla hongkongská demokratka.

Wong Man-huenová ve večerním telefonátu vysvětlila, že v poslední době došlo v Hongkongu k mnoha zatčením. A takový trend podle ní bude i pokračovat. „Chtějí nás tím varovat, abychom už nedemonstrovali. Ale fakt je, že protesty nikdy neskončily. Jsou jen teď víc undergroundové – čekáme na den, kdy do ulic zase budeme moci vyrazit. Takže zatýkání lidi z Hongkongu nezastaví, chtějí bojovat za demokracii a svobodu,“ ujistila členka hnutí Civic.

Nejnovější změny v hongkongském kabinetu podle Wong Man-huenové značí ztrátu autonomie. „Čínská vláda nám slíbila strategii ‚jedné země, dvou systémů‘, ale ve skutečnosti vnímáme, že se blížíme ke strategii ‚jedné země, jednoho systému‘. Proto ale nepřestaneme bojovat za to, co chceme. Uvědomujeme si, že se nacházíme v kritické situaci,“ uzavřela pro Seznam Zprávy prodemokratická politička z Hongkongu.

Reklama

Související témata:

Doporučované