Hlavní obsah

Jeff Bezos trhá další rekord: má 200 miliard dolarů. Slaví i Elon Musk

Foto: Flickr - Steve Jurvetson

Jeff Bezos je nejbohatším mužem planety již od roku 2017.

Reklama

Jeff Bezos, zakladatel internetového obchodu Amazon, drží jmění v hodnotě 200 miliard dolarů. Vlastní dvakrát více než Elon Musk, který se připojil do klubu stomiliardářů. Bill Gates, druhý nejbohatší člověk světa, má 124 miliard.

Článek

Nedávno se v médiích objevila zpráva, že do elitní společnosti lidí s jměním přesahujícím 100 miliard dolarů přibyl třetí člen – vedle Billa Gatese a Jeffa Bezose se zařadil Mark Zuckerberg. Nyní se do klubu stomiliardářů připojil i Elon Musk. Elitní kruh lidí však má v současnosti pouze tři členy: zakladatel Amazonu si založil svou vlastní pomyslnou skupinu.

Jeff Bezos dosáhl jmění v hodnotě 200 miliard dolarů (přibližně 4,5 bilionu korun). Pro srovnání, roční hrubý domácí produkt České republiky v roce 2018 představoval 245 miliard dolarů. Zakladatel Amazonu je prvním člověkem, který dosáhl na tuto hranici, a je bezkonkurenčně nejbohatším mužem v moderních dějinách. Jeho jmění představuje téměř jedno procento HDP Spojených států, případně by si mohl koupit více než 10 procent všech nabízených domů v USA, vypočítává index agentury Bloomberg.

Podle magazínu Forbes je nejbohatší i se započítáním inflace. Druhým nejbohatším mužem je zakladatel Microsoftu Bill Gates, jenž má jmění v hodnotě přibližně 124 miliard dolarů.

Nejdražší rozvod v dějinách

Hranici prolomil Bezos ve středu díky růstu cen akcií Amazonu. Hodnota společnosti vzrostla za poslední tři měsíce o 25 procent a od počátku letošního roku o 86 procent, spočítala společnost Refinitiv. Sám Bezos si od začátku roku ke svému bohatství připočetl neuvěřitelných 86 miliard dolarů. Rekord nejbohatší ho člověka v moderní historii prolomil zakladatel Amazonu již podruhé za dva měsíce. Na začátku července dosáhl na 172 miliard dolarů.

Naprostou většinu svého jmění má díky svým 57 milionům akcií Amazonu – vlastní 11 až 12 procent společnosti. Do jeho majetku ale patří i noviny The Washington Post či vesmírná společnost Blue Origin. Na hodnotu jmění Jeffa Bezose tedy má velký vliv jakýkoliv pohyb cen akcií, ale takto virtuální bohatství mají všichni multimiliardáři.

Jeff Bezos by ale mohl být v současnosti mnohem bohatší, kdyby se loni po 25 letech nerozvedl se svojí ženou MacKenzie Scottovou. Ta získala čtvrtinový podíl jeho akcií ve společnosti a je v současnosti druhou nejbohatší ženou na světě. Před ní je již pouze Françoise Bettencourtová Meyersová, vnučka zakladatele společnosti L'Oréal Eugènena Schuellera.

Muskova meta

Ve stejný den, kdy Jeff Bezos pokořil hranici, se přes jinou přehoupl i Elon Musk, který získal jmění v hodnotě 100 miliard dolarů, informovala agentura Bloomberg. Podobný kousek se před nedávnem povedl i zakladateli Facebooku Marku Zuckerbergovi. Muskovo bohatství se od ledna podle indexu sestaveného agenturou zvýšilo o více než 73 miliard.

Podle Bloombergu dosáhlo od počátku roku 500 nejbohatších lidí kumulativního zisku 809 miliard dolarů. Další bohatnutí nejbohatších vyvolalo ostré reakce u řady amerických politiků. „Nemůžeme nadále dovolit miliardářům, jako jsou Jeff Bezos a Elon Musk, aby se stávali obscénně bohatými, zatímco miliony Američanů čelí vystěhování, hladu a ekonomickému zoufalství,“ uvedl ve středu ve svém prohlášení levicový senátor Bernie Sanders. „Je na čase zásadně změnit naše národní priority.“

Musk za většinu svého bohatství vděčí své automobilce Tesla, která od počátku roku zvýšila cenu o 400 procent. Cena akcií byla tak vysoká, že společnost přistoupila k jejich dělení, jež proběhne na konci srpna. K červnu 2020 Elon Musk vlastnil přes 40 milionů akcií, což představuje přibližně 87 miliard dolarů z jeho celkového bohatství, píše server Business Insider.

Dominance velké pětky

Všechny čtyři nejbohatší muže světa spojuje svět technologií. Všichni stojí v čele technologických obrů, kteří se v době pandemie přeměnili na naprosté kolosy. Velká pětka (Apple, Alphabet, Amazon, Facebook, Microsoft), jak se těmto gigantům začalo přezdívat, táhne dokonce i celý index S&P 500 vzhůru k historickým maximům, a to i přes obrovský březnový propad. Někteří ekonomové s nadsázkou volají po přejmenování indexu na S&P 5 kvůli tomu, jak jsou tyto firmy dominantní.

Apple se před nedávnem stal firmou s nejvyšším tržním ohodnocením na celém světě, když předehnal saúdskoarabskou ropnou společnost Saudi Aramco.

Reklama

Doporučované