Hlavní obsah

Jemen vyhlásil stav nouze. Sužuje ho epidemie cholery

Jemen vyhlásil stav nouze. Sužuje ho epidemie cholery.Video: Jolana Humpálová

 

Reklama

Více než devět tisíc lidí v Jemenu onemocnělo cholerou. Více než stovka lidí jí už podlehla. Stát na cípu Arabského poloostrova se teď rozhodl vyhlásit stav nouze.

Článek

Úřady v jemenském hlavním městě Saná v neděli vyhlásily kvůli epidemii cholery stav nouze a požádaly mezinárodní humanitární organizace, aby s bojem proti nemoci pomohly. Saná informovala o více než devíti tisících případech onemocnění cholerou. Epidemie si vyžádala nejméně 115 obětí.

„Ministerstvo zdravotnictví vyhlásilo stav nouze. V Saná je zaznamenáno 1407 případů onemocnění cholerou ve čtrnácti okrscích,” uvedl šéf zdravotního úřadu v jemenské metropoli Khaled al-Montaser.

Podle šéfa zdravotního úřadu v Saná Jemen čelí krizi veřejného zdraví, lékaři ale nemají dostatek vybavení. Dochází nejen nitrožilní infuze, ale i ostatní léky a zdravotnické potřeby.

Jemenské zdravotnictví silně oslabila více než dvouletá válka, kvůli níž musely miliony lidí opustit své domovy. Zemi sužuje konflikt mezi menšinovými šíity, podporovanými Íránem, a vládou prezidenta Abdar Mansúra Hádího. Toho podporuje arabská koalice v čele se Saúdskou Arábií a Západem. Konflikt si vyžádal životy více než deseti tisíc lidí.

Cholera je vysoce infekční onemocnění, které napadá zažívací ústrojí. Vyvolávají ji bakterie přenášené znečištěnou vodou či potravou. Vnějšími příznaky jsou silné průjmy a často smrtelná dehydratace organismu.

Reklama

Související témata:

Doporučované