Hlavní obsah

Jermanová zneužila krajské noviny pro kampaň ANO. Padla za to pokuta

Foto: Seznam Zprávy

Kdo zaplatí pokutu, kterou musel kraj uhradit? Odcházející hejtmanka? Nebo neznámý autor volebního rozhovoru?

Reklama

Středočeský kraj musel zaplatit 18 tisíc. Porušil zákaz, že se v krajských novinách nesmí dělat volební kampaň.

Článek

Odcházející hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) se s funkcí loučí pokutou.

Středočeský kraj ji podle zjištění Seznam Zpráv dostal za rozhovor v zářijovém čísle krajských novin, v němž hejtmanka vyjmenovává své úspěchy. Chválí se také jako manažerka, která dokázala řídit kraj a zároveň porodit dceru.

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran si ale tohle interview vyložil jako jednoznačnou volební kampaň. A protože zákon zakazuje vést kampaň na stránkách krajských nebo obecních novin, dostal kraj pokutu 18 tisíc.

„V celkovém kontextu má tedy publikovaný příspěvek podle názoru úřadu povahu placeného PR článku, jehož využití ve volební kampani je sice v obecné rovině přípustné, avšak nikoli v komunikačním médiu obcí nebo krajů,“ napsal do rozhodnutí o pokutě Vojtěch Weis, předseda Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran.

Seznam Zprávy toto rozhodnutí získaly.

Foto: Krajský úřad Středočeského kraje

Rozhovor, který za veřejné peníze – podle Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran – nabádal, ať lidé hlasují pro ANO.

„Jsem matka i manažerka“

Velký rozhovor s hejtmankou vyšel v září, tedy měsíc před volbami, v krajských novinách Středočech. Provázela ho velká hejtmančina fotografie a titulek „Středočeský kraj je v nejlepší kondici v historii“.

Pokorná Jermanová například v článku vyjmenovává, jak vedení kraje masivně investovalo do nemocnice a jak pro ně má další miliardy nachystané pro příští roky. Výslovně říká, že je to zásluha její strany.

„Hnutí ANO v našem kraji splnilo za poslední čtyři roky naprostou většinu volebního programu a díky tomu je Středočeský kraj po dvaceti letech v nejlepší kondici.“

Hejtmanka mluví také o sobě, to když odpovídá na poznámku autora rozhovoru: „Ženy v politice obvykle nemají na růžích ustláno, řada stran nenominovala v podstatě žádnou ženu do podzimních voleb.“ Načež Jaroslava Pokorná Jermanová připomene, že během vedení kraje porodila dceru Emu.

„Nastavili jsme si v zahraničí obvyklý a v Čechách velmi vzácný režim, kdy jsem skloubila roli matky novorozence i manažerky,“ pochválila se hejtmanka.

A ještě doplnila, že se jako žena vypořádává se světem převážně mužské politiky: „Nejsem typický loktař, nikdo mne nemůže považovat za ranaře v tom mužském slova smyslu. Na druhou stranu občas funguje, když někdy použiji ženské zbraně, jako je jemný přístup a úsměv.“

Volte ANO, říká článek

Úřad pro hospodaření stran v tom viděl jasnou volební kampaň – vzkaz voličům, že se jim žije lépe právě díky hnutí ANO. „A podněcuje k tomu, aby voliči v nadcházejících volbách tuto skutečnost odměnili vhozením svého hlasu právě politickému hnutí ANO 2011,“ upozornil předseda úřadu Weis.

V rozhodnutí o pokutě úřad obecně píše, co už se dá podle zákona považovat za nedovolenou propagaci politika: zjednodušeně cokoli jiného než jen prosté zpravodajství o událostech v regionu, jaké služby kraj nabízí nebo kterých akcí se politici zúčastnili.

Úřad si také všímá, že ostatní články v tomto čísle Středočecha byly v pořádku: věcné a informativní. Jen rozhovor s hejtmankou vyčníval.

Hejtmanka Pokorná Jermanová se Seznam Zprávami dlouhodobě nekomunikuje. Na žádost o vyjádření nereagovala ani tentokrát. Seznam Zprávy chtěly mimo jiné vědět, jestli hejtmanka teď 18 tisíc zaplatí kraji ze svého.

Kraj totiž už pokutu uhradil a ani se proti rozhodnutí neodvolal. Teď zřejmě bude chtít po někom peníze vymáhat. „Věc už řeší škodní komise,“ potvrdila mluvčí kraje Helena Frintová.

Další možnost by byla požadovat peníze po autorovi rozhovoru nebo po člověku, který vydání rozhovoru schválil. Jenže článek není podepsaný a na otázky, kdo rozhovor s hejtmankou vedl, kraj neodpověděl.

Pokorná Jermanová volby prohrála, její ANO skončilo až třetí za hnutím STAN a ODS (tyhle strany také vytvořily novou koalici s Piráty a TOP 09). Hejtmankou bude ještě týden: 16. listopadu se sejde nové zastupitelstvo a zvolí do čela kraje Petru Peckovou (STAN).

Reklama

Doporučované