Hlavní obsah
Online

Česko má 1925 nakažených, devět lidí zemřelo

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Ilustrační foto

Reklama

aktualizováno •

V Česku je 1925 potvrzených případů nákazy koronavirem. Během čtvrtka tak přibylo 162 nakažených. Je to výrazně méně než ve středu, kdy byl rekordní přírůstek 291 nových případů.

Článek

Devět lidí už na koronavirus zemřelo. Osmá a devátá obět jsou z domova seniorů v pražské Michli, řekl řekl náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. Byly podle něj ve vysokém věku a měly další vážná chronická onemocnění. Podle ministra zdravotnictví má 34 pacientů těžký průběh. Od pátku budou moci znovu otevřít zámečnictví, servisy na stroje a domácí spotřebiče a myčky aut.

Vláda ve čtvrtek schválila nová opatření na podporu živnostníků. Osoby samostatně výdělečně činné mohou čerpat příspěvky na platy svých zaměstnanců, sami budou mít nárok na dávku 15 tisíc korun měsíčně. Nově také dostanou ošetřovné na děti do 13 let, a to v maximální výši 13 144 korun měsíčně.

Video: Tisková konference po jednání vlády

Tisková konference po jednání vládyVideo: ČTK

Ministryně financí Alena Schillerová ale zároveň jasně řekla, že podnikatelé, kterým stát znemožnil pracovat, nebudou mít žádný nárok na náhradu ušlého zisku. „Nedá se to vykládat tak, že bychom nahrazovali někomu ušlý zisk z doby, kdy byl na vrcholu své ekonomické aktivity,“ řekla ministryně.

Změny se dotknou i maloobchodu a služeb. Nově budou moci otevřít zámečnictví nebo myčky aut a prodejny potravin musí mít pro své zákazníky k dispozici igelitové rukavice nebo sáčky na ruce.

Od čtvrtka vláda omezila počet lidí, kteří se mohou potkávat na veřejnosti, na dva. Výjimku mají například členové jedné domácnosti nebo kontakty v práci.

Platí také nové opatření pro pendlery pracující v Rakousku a v Německu. Za prací mohou vyjet na tři týdny, pak se vrátí do dvoutýdenní karantény v Česku. Pokud by přijeli dřív, přišli by o status pendlera. Výjimku mají lékaři a další pracovníci ve zdravotnictví, nově také pracovníci v sociálních službách a v integrovaném záchranném systému.

Dění sledujeme v online reportáži:

  • Havlíček: Do záruk dáme dalších 10 miliard

    Pro podnikatele a firmy zasažené koronavirem a vládními opatřeními Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) připravuje třetí pokračování bezúročných půjček COVID. Na záruky by měl stát vyčlenit dalších deset miliard korun, čímž by měli mít podnikatelé k dispozici úvěry v objemu 40 miliard korun. V pořadu 90' v České televizi to dnes řekl vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Jak by měl program COVID III fungovat, Havlíček neuvedl. V objemu úvěrů by se však mělo postupně dosáhnout až ke 100 miliardám korun. V pondělí by měl být spuštěn COVID II.

  • V Pardubicích dobrovolní hasiči dezinfikují zastávky MHD

    Dobrovolní hasiči dnes v Pardubicích začali na Masarykově náměstí dezinfikovat zastávky MHD proti šíření nového koronaviru. Do ulic vyjdou třikrát až čtyřikrát týdně. Dezinfekční směs rozstřikují motorovou stříkací pistolí. ČTK to řekl hasič Jiří Chmelík. „Dezinfekční prostředek se ředí vodou. Nanáší se pomocí motorového rosiče. Už se neoplachuje. Ulpívá na předmětech, dezinfikované by měly vydržet i několik dní. Virus by látka měla zahubit,“ řekl Chmelík.

  • S návratem Čechů z Izraele pomohli Maďaři

  • Respirátory vyvinuté na ČVUT prošly další fází testování

    Respirátory nejvyšší třídy (FFP3) vyvinuté na ČVUT prošly další fází testů v Národní referenční laboratoři Státního zdravotního ústavu (SZÚ). Testy prověřily zachování již certifikovaných vlastností respirátorů po sterilizaci. ČVUT to dnes oznámila v tiskové zprávě. Respirátory pro zdravotníky z fakultních nemocnic se již vyrábí, ČVUT v pondělí uzavřela spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví.

  • Královéhradecký kraj plánuje drive-in odběrová místa

    Od pondělí příštího týdne by chtěl Královéhradecký kraj zřídit ve všech svých pěti nemocnicích takzvané drive-in odběrové místo, na němž zdravotníci odebírají pacientům vzorky v jejich autě. Takové odběrové místo je prozatím jen v trutnovské nemocnici a ve státem provozované Fakultní nemocnici v Hradci Králové. Královéhradecký kraj prostřednictvím svého zdravotnického holdingu provozuje kromě nemocnice v Trutnově i oblastní nemocnice v Náchodě, Jičíně a Rychnově nad Kněžnou a také Městskou nemocnici ve Dvoře Králové nad Labem.

  • Chytrou karanténu vyzkouší stát na jihu Moravy

    Nový způsob vyhledávání nových případů nemoci COVID-19 s pomocí dat z mobilů a platebních karet, takzvanou inteligentní karanténu, stát vyzkouší od pondělí na jižní Moravě. V celé zemi ji chce používat po Velikonocích. Novinářům to dnes po jednání Ústředního krizového štábu řekl jeho předseda Roman Prymula.

    O tom, jak funguje chytrá karanténa, jsme psali zde:

  • Babiš: Respirátory od ČVUT budou vyrábět v Itálii

  • Jazykové školy chtějí po státu náhrady

    Asociace jazykových škol (AJŠ) dnes v otevřeném dopise vyzvala Ministerstvo průmyslu a obchodu a Ministerstvo práce, aby upřesnily, kdy a jak stát vynahradí ztráty, které poskytovatelům jazykových kurzů vznikají kvůli vládním opatřením proti koronaviru. Podle asociace školy nyní přišly o 80 až 100 procent svých příjmů. ČTK to dnes sdělila předsedkyně AJŠ Marcela Hergesselová. Podle ní jsou opatření proti koronaviru pro jazykové školy likvidační.

  • Dvě oběti jsou z domova seniorů v Michli

    Osmým a devátým případem úmrtí na koronavirus v Česku jsou dvě ženy z domova pro seniory v Praze-Michli. Na dotaz ČTK to řekl náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula po jednání Ústředního krizového štábu. Byly podle něj ve vysokém věku a měly další vážná chronická onemocnění.

    „V domově se provádí šetření, aby se zabránilo dalšímu šíření. Bude tam provedena ohnisková dezinfekce,“ řekl náměstek. V domově je v současné době 70 klientů. O nákaze v zařízení informovala odpoledne Česká televize, počet nakažených neuvedla. Někteří byli převezeni do Nemocnice na Bulovce.

  • Ve Zlínském kraji chybí respirátory FFP3 pro zubaře

    Ve Zlínském kraji stále scházejí respirátory nejvyšší třídy FFP3 pro zubaře nebo pracovníky vodáren. Po dnešní videokonferenci pořádané Radou Asociace krajů ČR to ČTK řekl zlínský hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL). Další dodávku ochranných prostředků od státu, které mají přispět k omezení šíření nákazy novým typem koronaviru, očekává kraj koncem týdne.

  • Česko má 1925 nakažených, devět lidí zemřelo

    V Česku je aktuálně 1925 lidí nakažených koronavirem, uvedlo po 18:00 Ministerstvo zdravotnictví. Devět lidí zemřelo a deset se jich vyléčilo.

  • Koruna posiluje

    Česká měna dnes opět posílila, a smazala tak velkou část ztrát nasbíraných od začátku minulého týdne. Koruna k euru posílila k 17:00 oproti předchozímu závěru o 36 haléřů na 27,20 Kč/EUR a k dolaru o 75 haléřů na 24,68 Kč/USD. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

  • Pražská burza po dvou dnech růstu oslabila

    Po předchozích dvou dnech růstu dnes pražská burza zaznamenala pokles. Index PX oslabil o 0,75 procenta na 801,57 bodu. Dolů ho táhly hlavně akcie energetické společnosti ČEZ a bankovní skupiny Erste.

  • Plicní lékaři už mohou posílat pacienty na testy na COVID-19

    Ambulantní plicní lékaři už mohou posílat své pacienty přímo na testy na COVID-19. Dosud k tomu potřebovali souhlas od praktických lékařů či krajské hygienické stanice. V České televizi to dnes řekla předsedkyně České pneumologické a ftizeologické společnosti České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně Martina Vašáková, která je přednostkou pneumologické kliniky pražské Thomayerovy nemocnice.

    Problémy s dýcháním jsou přitom jedním z příznaků nemoci. Pneumologové proto apelovali na ministerstvo, aby mohli sami posílat své pacienty přímo na testování. Dosud museli ambulantní plicní lékaři poslat pacienta, u něhož měli podezření na nákazu, k praktickému lékaři pro žádanku, nebo pacientovi doporučit, aby volal na hygienickou stanici.

  • V Bohumíně bude fungovat „rouškovník“

    V Bohumíně na Karvinsku bude od pátku fungovat takzvaný rouškovník. Na stojánek umístěný před vchodem do centra sociálních služeb v centru města budou lidé moci zavěsit látkové roušky pro opakované použití nebo si z něj naopak nějaké vzít pro svou potřebu. Fungovat bude každý všední den od 10:00 do 13:00. Novinářům to dnes sdělila mluvčí radnice Lucie Balcarová.

  • Jak se mají neslyšící vypořádat s epidemií

  • Chataři se mohou ptát policie

  • Pardubický kraj otevírá školky a školy, pohlídají děti

    V Pardubickém kraji je 32 mateřských a základních škol, které se postarají o děti od tří do deseti let. Ve skupině bude vždy maximálně 15 dětí. Původně kraj dával nabídku rodičům aktuálně nejpotřebnějších profesí. Nyní ji rozšířil na všechny. Informaci zveřejnil hejtman Martin Netolický (ČSSD).

  • Na dávky máte nárok, uklidňuje Úřad práce pendlery

    Přestože pracují v zahraničí, mají pendleři nárok na vyplácení dávek v Česku. Mimořádná opatření značně omezila pohyb přeshraničních pracovníků. Hrozí, že si nebudou moci ani zajet pro podporu v nezaměstnanosti. Více v článku Petra Švihela.

Reklama

Hlavní zprávy