Hlavní obsah

Jičín zrušil poplatek z pobytu, v krizi chce podpořit turismus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Zastupitelé sedmnáctitisícového Jičína dnes zrušili místní poplatek z pobytu, který po 11 letech zavedli k letošnímu 1. dubnu. V době koronavirové krize tím chce město podpořit podnikání v turistickém ruchu.

Článek

Pro zrušení poplatku hlasovalo 19 ze 20 přítomných zastupitelů. Případné opětovné zavedení poplatku by přicházelo v úvahu v roce 2021. ČTK to řekl mluvčí radnice Jan Jireš.

Poplatek měl činit 20 korun za každý započatý den. Od 1. dubna jej měli platit návštěvníci města, městu jej měli odvádět poskytovatelé ubytování. Město počítalo, že ročně by mohlo z poplatku získat asi jeden milion korun. V dubnu turisté žádný poplatek neodváděli, protože hotely jsou od března kvůli pandemii zavřené.

Ubytovací poplatek měl Jičín zaveden do roku 2008, pak byl zrušen. Debaty o opětovném zavedení poplatku se ve městě vedly poslední dva roky. Jeho zavedení radnice zdůvodnila tím, že by se i turisté a návštěvníci města měli částečně podílet na hrazení provozních nákladů města, například za jeho úklid.

Poplatek z pobytu zavedla od 1. ledna novela zákona, která zrušila dosavadní poplatky za lázeňský a turistický pobyt i místní poplatek z ubytovací kapacity. Podle novely může být poplatek od ledna maximálně 21 korun za osobu a den, od roku 2021 budou moci obce vybírat až 50 korun. Poplatek se neplatí, pokud ubytování překročí 60 po sobě následujících dní. Poplatek se v Jičíně také neměl vztahovat například na lidi do 18 let.

Reklama

Doporučované