Hlavní obsah

Jihlava zlevní roční jízdné v MHD žákům základních škol, aby jezdili víc

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Jihlava zlevní školákům roční jízdné v MHD z nynějších 1875 korun na 730 korun, což je pětina plné roční jízdenky.

Článek

Záměrem je podle vedení města podpořit mladé rodiny a snížit počty dětí, které vozí rodiče do školy pravidelně autem. Jihlavští zastupitelé ale zároveň neschválili návrh na to, aby kvůli vyrovnání nákladů dopravního podniku po zavedení nové slevy mírně stoupla cena roční jízdenky pro jihlavské seniory.

Jihlavané od 65 let za roční používání městské dopravy řadu let platí 120 korun. Radní Jaroslav Vymazal zároveň se slevou pro žáky od šesti do 14 let navrhl tento roční poplatek pro seniory navýšit na 365 korun s odůvodněním, že se tím neprohloubí celková ztráta MHD. „Jedná se o udržitelnost,“ řekl Vymazal. Podotkl, že v přepočtu by senioři nově platili za MHD v průměru korunu na den proti dosavadním 33 haléřům.

Dopravnímu podniku letos radnice na vyrovnání ztrát MHD poskytla 99 milionů korun. Jak vyplynulo z debaty v zastupitelstvu, novou slevou pro školáky náklady stoupnou o 2,5 milionu korun. Plná cena za roční jízdné v městských autobusech a trolejbusech je 3750 korun.

„Nepovažuji za šťastné zlevňovat určité skupině obyvatel jízdenku a určité skupině obyvatel ji zdražovat,“ řekl Pavel Šlechtický, zastupitel za opoziční KSČM. Uvedl, že je řada měst a obcí, kde senioři jezdí zdarma. Podle něj to chápou i jako úctu ke stáří. Na jeho návrh zastupitelé hlasovali o úpravách jízdného pro obě skupiny odděleně.

Slevu roční jízdenky pro školáky zastupitelé schválili 30 hlasy. Pro zvýšení ročního jízdného seniorům zvedlo ruku 14 zastupitelů, ke schválení chybělo pět hlasů.

Jihlavskou MHD teď zajišťují přibližně stejným dílem trolejbusy a autobusy poháněné převážně stlačeným zemním plynem (CNG). V období do loňského začátku koronavirové epidemie cestujících v městské hromadné dopravě pozvolna přibývalo. Minulý rok počet přepravených lidí v meziročním porovnání klesl o 17 procent na 13,294 milionu. Vyplývá to z údajů, které Dopravní podnik města Jihlavy zveřejnil letos v květnu.

Reklama

Doporučované