Hlavní obsah

Jihlavané mohou 17. 11. zapálit svíčku, zdravice budou online

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Jihlavané mohou 17. listopadu zapálit svíčku u památníku „klíčů“ u řeky nebo napsat vzkaz ve formě srdíčka. Protože kvůli epidemii není možné uspořádat hromadné oslavy Dne boje za svobodu a demokracii, budou zdravice online.

Článek

Odpoledne budou záběry od památníku přenášet na Facebooku členové spolku, který oslavy tohoto státního svátku ve městě pořádá pravidelně. ČTK to dnes řekl Petr Palovčík ze Spolku za navrácení sochy TGM do Jihlavy.

Památník v podobě svazku klíčů připomínající pád komunismu byl u řeky Jihlavy v areálu Českého mlýna osazený před pěti lety. „Bude možné na místě například zapálit svíčku, napsat vyznání svobodě a demokracii a dát najevo, že nám ‚to‘ není jedno,“ uvedl Palovčík. Vysílání na Facebooku bude od 14:00 do 16:00.

Vzkazy bude možné psát u památníku na připravená kovová srdíčka velikosti dlaně v modré, červené a bílé barvě. Přinášet lidé mohou také originální přání vyrobená doma třeba z papíru nebo květin. Vzkazy budou u památníku rozvěšované tak, aby si je kolemjdoucí mohli číst. „Není to cílené na to, aby se lidé srocovali, není plánovaný program ani projevy,“ řekl Palovčík. Na druhou stranu podle něj nechtěli organizátoři ani letos tento svátek úplně pominout.

„Také město Jihlava bude na svých sociálních sítích akci propagovat a zveřejní videozdravice svých představitelů,“ uvedl mluvčí Jihlavy Radovan Daněk. Dodal, že primátorka Karolína Koubová (Fórum Jihlava) a někteří další představitelé města se chtějí 17. listopadu zastavit u památníku i osobně.

Třebíč letos žádnou připomínku 17. listopadu nepřipravuje. „Doba covidová v podstatě ani nedovolí, abychom dělali nějakou akci,“ řekla ČTK ředitelka městského kulturního střediska Jaromíra Hanáčková. Karlovo náměstí, kde se lidé se při této příležitosti scházeli u sousoší svatého Cyrila a Metoděje, je teď navíc rozkopané kvůli rekonstrukci.

Reklama

Doporučované