Hlavní obsah

Jihlavská knihovna otevře do dvou týdnů

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Městská knihovna v Jihlavě s více než 9500 registrovanými čtenáři v pondělí neotevře, i když jí to uvolnění opatření proti koronaviru umožní.

Článek

Podle ředitelky Jarmily Daňkové je to nečekaně brzký termín, knihovna se chystala na otevření k původně avizovanému 8. červnu. Čtenářům se knihovna zřejmě otevře do dvou týdnů, nejprve pobočky a 11. května hlavní budova, na které se nyní opravuje střecha.

„Počítali s termínem 8. června a teď jsme se dostali do situace, kdy bychom měli otevřít o šest týdnů dřív. Většina knihoven na to není připravena,“ řekla Daňková. Knihovny podle ní začaly s drobnými opravami, malováním či revizí knižního fondu a všechno nestačily dokončit. „A hlavně se musíme připravit na otevření v tom smyslu, abychom měli dostatek dezinfekčních prostředků a ochranných pomůcek,“ řekla Daňková.

Knihovnám podle ní také chybějí jasné instrukce, jak postupovat při vrácení knih - dezinfikovat je či odkládat na delší dobu „do karantény“, kolik bude moci být v knihovně lidí a v jakých odstupech. Obvyklá denní návštěvnost jen v hlavní budově jihlavské knihovny je 500 až 600 lidí. Knihovna má také tři pobočky, dvě z nich už by podle ředitelky mohly být v provozu od 4. května.

„Konkrétně nám tady v Jihlavě ještě situaci komplikuje oprava střechy hlavní budovy, před knihovnou je vlastně úplné staveniště nebezpečné pro příchozí. Budeme muset ještě vyřešit, aby přístup do knihovny byl pro naše návštěvníky bezpečný. Rozhodně nejsme schopni příští týden otevřít,“ řekla Daňková.

Obnovený provoz bude podle ředitelky náročné zvládnout i personálně. Třetina pracovnic, které čtenáře obsluhují, čerpá ošetřovné na děti.

Reklama

Doporučované