Hlavní obsah

Jourová pro Seznam o boji s dezinformacemi: Asi nečekáte, že budu kádrovat prezidenta

Věra Jourová v rozhovoru pro Večerní zprávy Televize Seznam.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Exkluzivní rozhovor s českou eurokomisařkou. Ve vznikající EK má mít na starosti portfolio zaměřené na dodržování hodnot Evropské unie a transparentnost.

Článek

Budoucí předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v úterý ráno oznámila, jak chce rozhodit kompetence svých příštích kolegů v komisi. Česká zástupkyně, současná eurokomisařka Věra Jourová, má získat post místopředsedkyně EK. A na starosti by měla mít dodržování hodnot Evropské unie a transparentnost.

V úterý večer poskytla Jourová rozhovor pro Večerní zprávy Televize Seznam.

Váš stranický šéf hodně a hlasitě usiloval o silné ekonomické portfólio. Proč ho nemáte?

Můj stranický šéf, pan premiér Andrej Babiš, hodně usiloval o silnou pozici pro Českou republiku. Především usiloval o pozici místopředsedkyně. A zároveň jsme stáli o ekonomické portfolio, pokud by místopředsedkyně nebyla možná. Takže – máme to první.

Máte na starosti dodržování hodnot EU a transparentnost. Vzhledem ke střetu zájmů Andreje Babiše, tedy šéfa hnutí ANO, které vás do Bruselu vyslalo, nebudete i vy ve střetu zájmů?

Nebudu ve střetu zájmů. A musím podotknout, že střet zájmů, o kterém se bavíme, je zatím ještě v řízení. Tady odkážu na audit, který je teď předmětem debat mezi Evropskou komisí a českou stranou, ta věc není hotová, není vyřízená. A já v žádném případě necítím jednak konflikt zájmů, jednak k tomu nemám ani z pozice stávající komisařky, ani z pohledu budoucího portfolia žádný přístup.

Na druhou stranu je tu pořád fakt, že jste v minulosti s Andrejem Babišem úzce pracovala, hnutí ANO vás vyslalo do Bruselu a nyní je Andrej Babiš předmětem zájmu EU, který je relativně velký.

Já plně respektuji proceduru, která probíhá a která zatím není zakončena výsledkem. Já k tomu momentálně nemám co říct.

Agendou, kterou máte taktéž na starosti, je boj s manipulacemi a dezinformacemi. Čeká vás tedy boj i s českým prezidentem Milošem Zemanem?

Já chci bojovat s takovými manipulacemi, které mají za cíl nějakým způsobem narušit klid ve společnosti, vytvářet hysterii, vytvářet paniku; a to zejména v předvolebním období. V zásadě je pro mě svatý princip svobody slova. A zároveň říkám, že lež není nelegální, takže je potřeba s tím zacházet velmi opatrně.

A na vaši otázku vlastně nemám co říct. Nevím, proč zmiňujete zrovna pana prezidenta Zemana. Asi nečekáte, že budu kádrovat zrovna hlavu státu.

Příkladů je více, kdy prezidentovy výroky jsou v rozporu s tím, co tvrdí konkrétní orgány, nebo jaký je pohled Evropské unie jako celku.

Řeknu vám, proti čemu a jakým způsobem se snažíme v Evropě bojovat. V momentě, kdy zjistíme, že je účelově vytvořena nějaká vlna dezinformací určená k tomu, aby utvářela nějaký neklid a sociální problémy, hysterii, paniku, tak chceme, aby se vedle takových zpráv objevovala fakta. To znamená – taková dezinformace, která je ověřitelná jako dezinformace, tak je potřeba, aby byla doplněna fakty. Ať si o tom pak každý udělá sám obrázek. Kdo tomu chce věřit, ať to mu věří, kdo se nechce nechat ohlupovat, ať k tomu najde fakta.

Co se týče novičoku, tam byly různé názory a vycházely z různých zdrojů. A já to v žádném případě nechci hodnotit.

Reklama

Doporučované