Hlavní obsah

Jsem na kandidátce proti své vůli, nařkla žena Piráty. Máme její podepsanou přihlášku, brání se strana

Foto: Petr Studničný, Profimedia.cz

Předseda Pirátů Ivan Bartoš se nařčení brání.

Reklama

Milena Tomešová tvrdí, že je na kandidátce Pirátů v Praze 16 proti své vůli. Její podepsanou přihlášku prý někdo zfalšoval. Z listiny ale neodstoupila.

Článek

Piráti v Praze čelí nařčení z podvodu. Desítka na jejich kandidátce v Radotíně, spisovatelka Milena Tomešová, na Facebooku zveřejnila, že o své kandidatuře vůbec nevěděla. „Včera večer jsem s překvapením zjistila, že se mé jméno ocitlo na kandidátní listině vaší politické strany pro Prahu 16, přestože jsem o kandidaturu nikterak neusilovala, k ničemu takovému jsem se nezavázala, natož pak abych připojila svůj podpis,“ napsala na svůj profil během středečního dopoledne. A obvinila stranu, že zneužila její jméno a pověst.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš se ale takovému nařčení brání. „Samozřejmě neznám osobně všechny naše kandidáty ani okolnosti jejich vstupu na kandidátku. Nicméně jsem mluvil s naším volebním lídrem na Praze 16 a nechal si poslat sken přihlášky planí Tomešové. Dokument s ní sepisovala další z kandidátek. Jde o ručně vyplněný a podepsaný formulář,“ řekl Bartoš. Redakce Seznamu dokument v elektronické podobě viděla.

Tomešová Seznamu řekla, že jde o falzum: „Jde o padělek, včetně mého podpisu. Nikdy dříve jsem s Piráty v kontaktu nebyla. S paní Evou Hruňkovou jsem nikdy neřešila svoji kandidaturu za Piráty,“ odpověděla na dotaz redakce.

Bartoš v odpovědi na e-mail, který dal redakci předseda Pirátů také k dispozici, Tomešové doporučil, aby v zákonné lhůtě z kandidátky odstoupila. „Jediná možnost, pokud nesouhlasíte s umístěním na pirátské kandidátce v Radotíně, je, dnes (3. 10. 2018, pozn. red.) do 14:00 kandidaturu stáhnout osobně na úřadě v Radotíně.“

To však neudělala. „Do včerejší čtrnácté hodiny se z kandidátky přišel odhlásit pouze jediný uchazeč, František Zeman,“ potvrdil Seznamu ve čtvrtek dopoledne tajemník radotínské radnice Pavel Jirásek. Zeman původně figuroval také na kandidátce Pirátů na sedmém místě.

Tomešová Seznamu řekla, že stanovenou lhůtu kvůli zdravotním problémům nestihla. „Včera brzy ráno jsem odeslala panu Bartošovi svůj otevřený dopis. Předtím jsem dlouhé hodiny nespala, mám však těžkou cukrovku a poruchu krvetvorby, takže jsem si poté musela jít na cca 3 hodiny lehnout. Odpověď pana Bartoše se ke mně dostala patnáct minut před druhou hodinou odpolední,“ vysvětluje.

Až ve čtvrtek poslala na sekretariát městského úřadu e-mail. „Taková forma rezignace je ale neplatná,“ upozorňuje zdejší tajemník. „Nemáme jak ověřit, že rezignaci skutečně poslal kandidát a nikdo jiný. O vyškrtnutí z kandidátky je nutné požádat osobně na úřadu, což se do zákonné lhůty nestalo,“ dodává Jirásek.

Pokud by Milena Tomešová do otevření volebních místností ještě na radnici rezignaci donesla, upozorní na to voliče na nástěnkách ve volebních místnostech. „Už to ale bude jen informace pro voliče, Český statistický úřad už po vypršení zákonné lhůty není schopný její rezignaci ve volebních výsledcích promítnout. Paní se pak může jedině vzdát zastupitelského mandátu, pokud jej získá,“ dodává Jirásek.

Reklama

Doporučované