Hlavní obsah

K urně v lyžákách. Volby v Krkonoších ovládli lyžaři, významně zvyšují volební účast

V Malé Úpě volily stovky lyžařů.Video: Lukáš Marek

 

Reklama

K volební urně rovnou v lyžákách a v přilbě. Tak to o volebním víkendu vypadalo v řadě horských středisek v Česku.

Článek

Počty voličů v horách rostou s rozvojem lyžařských středisek.

V případě přímé volby prezidenta se například na Pomezních boudách v Horní Malé Úpě, která leží v Krkonoších na hranici s Polskem, tvořily v pátek večer ve volební místnosti i fronty. Ovšem až poté, co se zastavily místní vleky.

Sobotní dopoledne už bylo klidnější, to se lyžaři k urně už postupně trousili tak, jak ve zdejších penzionech končil čas, během něhož se podávají snídaně. Řada voličů si to ke komisi namířila přímo v lyžákách a lyžařských helmách.

V sobotu dopoledne mezi prvními přišla odvolit i Anna Kalátová, která je na Pomezních boudách na lyžařském výcviku se svými žáky. „Na voličský průkaz jsem u voleb poprvé. Chtěla jsem ale mít možnost se na volbách podílet, proto jsem si ho s sebou vzala,” uvedla mladá učitelka z Prahy.

Seznam voličů v Malé Úpě čítá 106 lidí, z nich k volbám přišlo necelých 65 procent. Až se sečtou volební výsledky, bude však krkonošská obec patřit k těm s největší volební účastí v Královéhradeckém kraji.

„Za první den přišlo 199 voličů z řad lyžařů a do sobotní 14. hodiny očekáváme ještě další,” řekl předseda tamní volební komise Josef Malý. 

V roce 2013, kdy si lidé mohli prezidenta zvolit poprvé, měla Malá Úpa 128 oprávněných voličů, v prvním kole tam však přišlo volit 215 lidí, v druhém pak 316. V nedaleké Peci pod Sněžkou pak v druhém kole odvolilo 1 291 voličů, místních přitom v seznamu bylo jen 508.

V obou střediscích v roce 2013 s přehledem zvítězil tehdy celkově neúspěšný kandidát Karel Schwarzenberg. 

Reklama

Doporučované