Hlavní obsah

Kaplička svatého Jáchyma u Dobříše je po kompletní rekonstrukci

Foto: Profimedia.cz

Zámek Dobříš.

Reklama

Kaplička svatého Jáchyma u Dobříše na Příbramsku má za sebou kompletní rekonstrukci. Práce začaly počátkem června a vyšly na 800 000 korun, část peněz na opravu poskytlo Ministerstvo kultury.

Článek

„Rekonstrukce skončila tento měsíc, slavnostní vysvěcení bylo kvůli pandemii koronaviru přesunuto na jaro příštího roku,“ informovala Denisa Havlíčková z dobříšské radnice.

Kaplička, stojící mezi dvěma starými jírovci u cesty z Dobříše na Rosovice, má novou střechu a opravenou omítku. Řemeslníci obnovili venkovní i vnitřní výmalbu a uvnitř položili podlahu z cihelných dlaždic, upraveno bylo také okolí kaple.

„Jakmile to bude možné, chceme k nově opravené kapličce svatého Jáchyma uspořádat slavnostní průvod. Rádi bychom, aby se tato malá dobříšská pouť pak stala pravidelnou slavností s obřadem a třeba i venkovní vernisáží,“ uvedl místostarosta Tomáš Vokurka.

Kaplička pochází z 18. století. Historikové předpokládali, že byla vystavěna v roce 1758, ale při letošní rekonstrukci byl uvnitř nalezen letopočet 1741. Datum vzniku tudíž není zcela jasné. Místo, kde je památka postavena, bylo v historii součástí poutní cesty na Svatou Horu u Příbrami a navazovala na ně nedaleká kaple svaté Anny. Obě kaple, Jáchyma i Anny, mají stejnou kompozici průčelí a barevnost jako dobříšský zámek.

Reklama

Doporučované