Hlavní obsah

Kardinálům navzdory. McDonald's otevřel první pobočku u bran Vatikánu

McDonald's otevřel pobočku u bran Vatikánu

 

Reklama

Nový McDonald's přináší obavy z komercionalizace nejmenšího státu na světě.

Článek

V těsné blízkosti Vatikánu otevřel svou první pobočku řetězec McDonald’s. Oblíbený fast food stojí blízko Svatopetrského náměstí, což rozhořčilo řadu duchovních.

Kardinálové si stěžují, že s nimi nikdo o otevření restaurace nediskutoval. Také se bojí, že přítomnost amerického fast foodu naruší duchovní atmosféru církevního státu.

Kritici také mluví o tom, že pobočka nadnárodního řetězce změní kulturní a sociální identitu římské čtvrti sousedící s Vatikánem. Stánky a obchůdky, kterých je v místě i tak přebytek, navíc podle nich přijdou o zákazníky.

Stěžovat si začali už od léta, kdy se o pronájmu vatikánské budovy americkému řetězci dozvěděli. Pobočka, která stojí velmi blízko bývalého sídla papeže Benedikta XVI., vznikla velmi rychle, oficiálně otevřela 31. prosince 2016.

Někteří nejsou proti

Ne všem však nová restaurace vadí. Někteří duchovní uvedli, že na poloze pobočky McDonald’s nezáleží.

„Myslím, že ve světě jsou vážnější problémy a větší skandály než otevření McDonald’s blízko Svatopetrského náměstí,” uvedl kněz Alessandro.

Někdo naopak otevření pobočky ocenil - novináři viděli několik jeptišek, které si tam zašly na oběd. I řada turistů má radost, že mohou sehnat jídlo rychle a levně.

Místní také připouštějí, že fast food přispěje ekonomice státu. Jeho pronájem do státní kasy totiž přinese měsíčně třicet tisíc eur.

Reklama

Související témata:

Doporučované