Hlavní obsah

Karviná odpustí nájem živnostníkům zavřených provozoven

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Živnostníci podnikající v nebytových prostorech Karviné nebudou muset ani za listopad platit nájem. O jeho odpuštění dnes na svém jednání rozhodli radní města. ČTK to řekl mluvčí magistrátu Lukáš Hudeček.

Článek

Nájem podnikatelům město odpustilo i za říjen.

„Rovněž jako v říjnu jsme se rozhodli prominout nájemné i za měsíc listopad, a to z důvodu eliminace rizik ekonomického dopadu na podnikatele v souvislosti s nouzovým stavem na území České republiky,“ uvedl primátor Jan Wolf (ČSSD). Nájmy budou prominuty podnikatelům, kteří provozují svou činnost v objektech města a jeho příspěvkových organizací. Jedná se o prodejny, provozovny a stravovací zařízení.

Karviná prominula podnikatelům nájemné už na jaře, kdy rovněž platil nouzový stav. „Pokud potrvá nouzový stav i ve dvanáctém měsíci tohoto roku a provozovny budou muset mít dle vládních opatření zavřeno, budeme uvažovat o prominutí nájemného i za měsíc prosinec,“ doplnil Wolf.

Obdobně postupují i další města. Ostrava už koncem října oznámila, že opět odpustí polovinu nájemného nebo pachtovného podnikatelům, kteří mají provozovny v městských prostorách a kvůli vládním opatřením proti šíření koronaviru je musí mít zavřené. „S již vyhlášenou státní podporou tak mohou podnikatelé dosáhnout úplného zproštění plateb nájemného, respektive jejich refundace,“ uvedla v říjnu mluvčí magistrátu Andrea Vojkovská.

Jinak postupuje třeba Bohumín na Karvinsku, podle kterého by se živnostníci v nebytových prostorech města a jeho organizací s žádostí o slevu z nájmu měli přednostně obrátit na Ministerstvo průmyslu a obchodu. Na jaře město podnikatelům odpustilo dvouměsíční nájem i zálohy na služby ve výši 1,4 milionu korun.

„V první vlně koronavirové epidemie jsme reagovali rychleji než stát a podnikatelům, kteří museli zavřít, jsme co nejdříve odpustili dvouměsíční nájem, abychom jim alespoň částečně pomohli překlenout obtížné chvíle. Pak ještě mohli žádat o pomoc stát v rámci programu COVID - Nájemné, ale této možnosti už nikdo z našich nájemců nevyužil. Zřejmě je odrazovala jeho administrativní náročnost,“ uvedl místostarosta Igor Bruzl (ČSSD).

Nová státní výzva v programu COVID - Nájemné je ale podle něj výrazně jednodušší, a město proto odkazuje podnikatele na pomoc státu. „O živnostníky by se měl v prvé řadě postarat stát,“ řekl starosta Petr Vícha (ČSSD). Dodal, že v odůvodněných případech jsou radní připraveni se zabývat případnými žádostmi o další slevu z nájmu. Podmínkou ale bude právě předchozí zapojení podnikatelů do státního programu.

Reklama

Doporučované