Hlavní obsah

Katastrofální chyba. PR specialisté mají o rozhovoru prince Andrewa k sexuálním deliktům jasno

Foto: Profimedia.cz

Rozhovor prince Andrewa pro britskou BBC pobouřil veřejnost.

Reklama

Rozhodnutí prince Andrewa poskytnout rozhovor BBC označují mediální odborníci za „katastrofální chybu”. Královnin syn po delší odmlce promluvil o přátelství s odsouzeným finančníkem Jeffreym Epsteinem. Došlo také na otázky ohledně ženy, která měla mít s princem Andrewem sex ještě v době své nezletilosti.

Článek

Rozhovor prince Andrewa pro BBC vyvolal plejádu reakcí jak u PR specialistů, tak celé britské veřejnosti. Už během vysílání exkluzivního rozhovoru zaplnily sociální síť Twitter tisíce reakcí.

Mark Stephens, který mediálně zastupoval také Jamese Hewitta po jeho údajném vztahu s princeznou Dianou, řekl: „Tato strategie funguje pouze tehdy, pokud máte úplnou, doopravdy kompletní odpověď na každou možnou otázku. Zde je příliš mnoho volných konců. Pokud by mlčel, mohl zůstat mimo případ, protože je svědek a má právo na diplomatickou imunitu. Tímto rozhovorem se zřekl svého soukromí,” dodal Stephens.

Mark Borkowski, mediální a marketingový agent mnoha známých osobností, označil rozhovor za „mimořádný“.

„Andrew vždy dokázal s médii dobře pracovat. Udělat něco takového, co v sobotu, je vysoce riziková strategie a je pravděpodobné, že na tuto záležitost jen upoutá více pozornosti, aniž by to změnilo názor veřejnosti.“

Podle zdrojů BBC Newsnight byl rozhovor výsledkem šesti měsíců vyjednávání s královskou rodinou. Ta nakonec přistoupila na to, že princ Andrew otázky nebude znát předem. Výsledek tomu odpovídal. Podle Sky News v neděli rezignoval mediální poradce vévody z Yorku Jason Stein, který s princovým interview nesouhlasil.

Zpocený po sexu? Vyloučeno. Nepotím se...

V rozhovoru princ prohlásil, že si nevzpomíná na jakékoli setkání s Virginií Robertsovou. Ta přitom tvrdí, že byla nucena s ním mít sex ve svých 17 letech. Proslulá moderátorka Emily Mailtisová ale v rozhovoru připomněla detailní popis večera v londýnském nočním klubu Tramp, jak ho vylíčila údajná oběť.

Podle Robertsové s princem společně tančili a následně se přesunuli do domu ve čtvrti Belgravia, který patřil Ghislaine Maxwellové. Tam mělo dojít k pohlavnímu styku. Žena si vzpomíná, že byl princ Andrew zpocený. Na tuto připomínku princ argumentoval, že ani to není možné, jelikož se ze zdravotních důvodů od svého nasazení při válce o Falklandy jednoduše nepotí.

Veřejnost pravděpodobně nejvíce pobouřila pasáž, ve které syn Alžběty II. odpovídal na otázky ohledně pobytu v domě odsouzeného sexuálního delikventa a přetrvávajícího přátelství s Epsteinem. „Bylo to vhodné místo k pobytu. Chci tím říct, že jsem o tom už tolikrát přemýšlel. Ale ve výsledku, v té době jsem cítil, že je to čestné a správné. Plně však přiznávám, že můj úsudek byl pravděpodobně zbarven tendencí být příliš čestný,“ uvedl pro BBC princ Andrew.

Sama Virginia Robertsová v reakci na rozhovor prohlásila, že „je těžké sledovat pokus této ‚lasičky’, jak se vykrucuje spravedlnosti”. Andrewa označila za „naprosto odporného”. Následně sdílela příspěvek na Twitteru bývalého redaktora deníku Northern Echo Petera Barrona, který rozhovor okomentoval slovy: „Úžasné rozhodnutí královské rodiny nechat prince Andrewa odpovídat v rozhovoru v naději, že se tento skandál zapomene. Bude to mít jen opačný účinek.”

Obvinění prince Andrewa

O prince Andrewa se začala zajímat americká FBI v roce 2008 v souvislosti s vyšetřováním Jeffreyho Epsteina. Následně byl on sám obviněn z pohlavního styku s nezletilou dívkou. Ta tvrdila, že jako nezletilá byla ve službách miliardáře Epsteina v letech 1999 až 2002 nucena k sexuálním stykům při orgiích pořádaných v Londýně, New Yorku a Karibiku. Andrew, vévoda z Yorku, to kategoricky označil za „nepravdu“.

„Ví, co udělal.“ Oběť sexuálního zneužívání vyzývá k přiznání prince Andrewa.Video: Valérie Dvořáková , AP, Reuters

Princ poté vydal prohlášení s cílem „vyjasnit fakta” a vyjádřil soucit se všemi Epsteinovými oběťmi. Uvedl také, že jej vídal „nepravidelně a zřejmě ne více než jednou či dvakrát do roka“. Zároveň uznal, že byla chyba stýkat se ním i poté, co byl propuštěn z vězení, kde si odpykával trest za sexuální delikty.

Šestašedesátiletý Epstein byl zatčen v červenci kvůli obviněním, že nutil k prostituci nezletilé dívky. Začátkem srpna se oběsil ve vězeňské cele v New Yorku. Odsouzen za sexuální delikty byl již v roce 2008, vyvázl ale jen s lehkým trestem 18 měsíců vězení. Odpykal si z něj 13 měsíců s tím, že mohl ve dne pracovat a ve věznici jen přespávat.

Reklama

Doporučované