Hlavní obsah

Kauzy Babišovu hnutí pomohly, tvrdí šéf komunistů Filip. Koalici s ANO by se nebránil

Rozhovor s předsedou KSČM Vojtěchem Filipem.

 

Reklama

Komunistická strana Čech a Moravy ve volbách získala necelých 8 procent. Podle jejího předsedy Vojtěcha Filipa ovlivnila voliče hlavně kauza okolo Andreje Babiše.

Článek

Komunisté jsou z výsledků voleb zklamaní a budou hledat důvody svého neúspěchu. Zároveň už teď nevylučují spolupráci s vítězným hnutím ANO. „Na to se ale zeptejte vítěze voleb. Budeme postupovat tak, jak jsme postupovali vždycky. To znamená racionálním jednáním se všemi, kteří vstoupí do Poslanecké sněmovny,” uvedl předseda KSČM Vojtěch Filip.

Dále naznačil, že voliče podle něj ovlivnily aféry Andreje Babiše, který na sebe upřel pozornost. V lidech podle něj celá situace vyvolala pocit, že je lídr hnutí ANO neoprávněně pronásledován – a v tomto ohledu KSČM nemohla vítězné straně konkurovat. „My nejsme strana jednoho muže, KSČM má kolektivní orgány,” dodal.

Ani místopředseda KSČM Pavel Kováčik nepovažuje výsledek strany za dobrý. Nevyloučil ani nevyvrátil možnost, že by KSČM podporovala menšinovou vládu hnutí ANO. „Levicové a protestní hlasy odešly jinam než do tradičních levicových a protestních stran,” řekl Kováčik. Strana nyní musí vyhodnotit, proč to tak bylo. Za jednu z možných příčin označil to, že voliči hledali něco nového. Naznačil také, že jiné strany mohly těžit z kauzy těžby lithia v Krušných horách, o které jednala Sněmovna na popud komunistů v předvolebním týdnu. „Smetanu slízl někdo jiný,” řekl.

Reklama

Doporučované