Hlavní obsah

Káva v kelímku už není v ilegalitě. Pro pivo platí jiná pravidla

Foto: Karen Cantú Q / Wikipedia Commons

Poddávat nápoje s sebou už není ilegální, alkohol se ale na veřejnosti pít nesmí.

Reklama

Vláda zrušila zákaz prodeje nápojů s sebou. Mělo by být legální koupit na ulici i alkoholické nápoje, ty je ale zakázané venku pít. Vyplývá to z vládního usnesení, v němž kabinet formuluje nové zákazy a omezení.

Článek

Kávu v kelímku s sebou už není nelegální prodávat, vláda zrušila celé ustanovení o zákazu prodeje nápojů s sebou. Teoreticky je tak možné pořídit i alkoholické nápoje, není ale dovolené je pít.

Pořád totiž platí zákaz pití alkoholických nápojů, a to ve stejné formulaci, která podle vládních právníků zakazuje pít dokonce i v hospodách. Vláda totiž prodloužila platnost zákazu formulovaného slovy „(zakazuje se) pití alkoholických nápojů na veřejně přístupných místech“.

Podle názoru právníků, které redakce oslovila, se zákaz vztahuje také na všechny vnitřní prostory stravovacích zařízení, tedy restaurací, kaváren, barů a podobně, protože jde zkrátka o veřejně přístupná místa.

Ministerstvo na tuto kritiku zareagovalo šalamounsky. Místo toho, aby výraz „na veřejně přístupných místech“ nahradilo (podle právníků správným) výrazem „na veřejných prostranstvích“, resort doplnil nové usnesení o dovětek „tím není dotčena možnost pít alkoholické nápoje ve vnitřních prostorech provozoven stravovacích služeb“.

Vláda tedy odmítá, že by v hospodách zakázala pít. A kde není žalobce, není ani soudce. Od pátku navíc nebudou ani žádné legálně otevřené podniky, ve kterých by se nechtěný zákaz dal porušit, stravovací zařízení totiž zůstanou kvůli dalšímu vládnímu usnesení zavřená. Aby to ale nebylo tak jednoduché, zůstanou otevřená výdejní okénka.

Odvolávám, co jsem zakázal

Ministr zdravotnictví Jan Blatný po pondělním jednáním vlády oznámil, že zákaz prodeje kávy s sebou končí.

„Upravili jsme kritizovaný zákaz prodeje nápojů na ulici tak, že je tam nyní výslovně napsáno, že se týká pouze alkoholických nápojů,“ řekl Blatný.

Přesný text usnesení, který později vláda zveřejnila na svých stránkách, ale uvádí něco jiného, než prezentoval ministr na tiskové konferenci. Vláda zákaz prodeje nápojů na ulici nejen upravila, ale úplně zrušila. Tak to stojí v usnesení pod číslem III. těsně nad prázdným políčkem přichystaným pro podpis premiéra.

Z okénka je tedy zřejmě znovu možné prodávat všechny nápoje, ať už alkoholické, nebo lihuprosté. Kelímek s alkoholickým nápojem je ale legální vypít až doma.

Dlouhým obloukem přes zákaz, jeho následnou úpravu a konečné zrušení zákazu se tak vláda dostala zpět do situace, kterou od začátku chtěla řešit. Tedy to, že restaurace prodávají alkoholické nápoje s sebou, například pivo v PET lahvi, a lidé je potom i přes zákaz pití alkoholických nápojů společně konzumují.

Reklama

Doporučované