Hlavní obsah

Kde odvolí prezident? „Jeho“ volební místnost nemá žádné zprávy

Foto: twitter.com/prezidentmluvci

Prezident Miloš Zeman.

Reklama

Kde bude volit prezident Miloš Zeman? Tuto otázku si klade například pražská základní škola, kam vždy Zeman přijel osobně volit. Týden před termínem voleb ale škola nic neví.

Článek

Prezident Miloš Zeman v posledních letech volí na základní škole v Brdičkově ulici na pražských Lužinách. Naposledy tu v roce 2020 odevzdal spolu s manželkou hlas v senátních volbách.

Volby do Poslanecké sněmovny jsou už příští pátek, ale ředitelka školy Kamila Hubalovská ještě netuší, zda se prezidentova návštěva, spojená s nemalými bezpečnostními manévry, tentokrát uskuteční.

Seznam Zprávy zjišťovaly, kde bude prezident, krátce po své dosud nejdelší hospitalizaci v nemocnici, volit. Hrad ale na dotazy neodpověděl.

Ředitelka uvedla, že při předchozích volbách se prezidentova účast řešila minimálně dva týdny předem. Sama kvůli prezidentově návštěvě aktivně volala na Hrad, nic se ale nedozvěděla.

„Dovolala jsem se na Hrad a řekli mi, že ještě nevědí. Toto vám mám prý odpovědět, že to ještě nevědí. A že když bude změna, tak se mi ozvou,“ řekla Seznam Zprávám ředitelka Hubalovská.

Prezident nedávno usedl na invalidní vozík. Škola, kde obvykle volí, má bezbariérový přístup. „My to máme bezbariérové, vystoupí z auta a jede jen chodbou, místnost je ve stejné úrovni. Na Hradě vědí, jak to tady vypadá, v tom problém není,“ dodává ředitelka.

Prezident by mohl volit například i v Lánech, v takovém případě by si ale musel vyřídit voličský průkaz.

„Pokud nám to protokol neřekne, tak my to zjistíme, až když přijde do volební místnosti. Zatím protokol nic neavizoval,“ reagoval starosta Lán Karel Sklenička na dotaz Seznam Zpráv, zda prezident využije možnost volit v obci.

Prezident Miloš Zeman byl v Ústřední vojenské nemocnici v Praze během září celkem osm nocí. Lékaři ho v prvních dnech podrobili několika vyšetřením, život ohrožující problémy podle prezidentova mluvčího nenalezli. Zjistili, že trpí mírným vyčerpáním a dehydratací, dostával proto infuze. Pražský hrad označuje více než týdenní pobyt v nemocnici za rekondiční.

Reklama

Doporučované